Pe urmele Ucrainei, Georgia depune pe 3 martie cererea pentru a deveni membru al Uniunii Europene. „Solicităm organismelor UE să examineze cererea în mod urgent și să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE”, a declarat Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ Visul Georgian, citat de Eurasianet, transmite IPN.
Tbilisi plănuia anterior să aplice în 2024, după alte reforme finalizate. Dar presiunea politică internă și semnalele aparent pozitive de la Bruxelles au accelerat procesul, menționează sursa citată.
Zeci de mii de georgieni s-au adunat în fiecare noapte la Tbilisi pentru a-și exprima solidaritatea cu Ucraina și pentru a cere un răspuns mai ferm din partea guvernului lor, care a spus că nu se va alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. „Oamenii sunt cei care au încurajat guvernul”, a spus Kornely Kakachia, șeful think-tank-ului Institutului Politic al Georgiei din Tbilisi pentru Eurasianet.
Până de curând, oficialii georgieni au respins apelurile de accelerare a procesului de aplicare la UE. Anterior au promis să depună cererea în 2024, după implementarea unor reforme suplimentare, iar la începutul acestei săptămâni respectau acel calendar. „O inițiativă pripită ar putea fi contraproductivă, deoarece trebuie să îndeplinim anumite condiții în [următorii] doi ani”, menționa Irakli Kobakhidze la 1 martie.
Președintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului georgian, Nikoloz Samkharadze, a făcut comentarii similare în aceeași zi, dar apoi, a doua zi, și-a schimbat tonul, spunând că au fost primite unele „semnale” în Europa. „Nimeni nu își va face iluzia că astăzi Ucraina, Georgia sau Moldova sunt pregătite pentru aderare. Bineînțeles că nu”, a spus Nikoloz Samkharadze reporterilor pe 2 martie. „Doar că primim câteva semnale din Europa pe fondul acestei situații complicate din Ucraina și al agresiunii ruse, care pot fi folosite pentru a accelera adoptarea acestui statut”, a adăugat demnitarul georgian.
Guvernul s-a răzgândit cu privire la cererea UE „având în vedere contextul politic general și noua realitate, pe baza consultărilor cu membrii consiliului politic al partidului și, în primul rând, cu prim-ministrul”, a spus Irakli Kobakhidze pe 2 martie.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat cererea de aderare la UE pe 28 februarie, iar a doua zi s-a adresat de la Kiev, prin videoconferință, Parlamentului European. „Luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Demonstrați că sunteți cu noi”, a declarat Volodymyr Zelensky.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, dă asigurări că în scurt timp șefa statului, Maia Sandu, va veni cu anunțul privind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să obțină statutul de stat candidat la eurointegrare.