Gala Premiilor Patrimoniului Cultural se va desfășura pe 18 aprilie la Palatul Republicii, începând cu ora 18.00. Evenimentul este organizat de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, care se marchează anual începând cu 1983. Pe post de organizatori sunt Fundația Heritage 21, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Corduneanu, administrator la Fundația Heritage 21, a spus că Gala Premiilor Patrimoniului Cultural vine să-i celebreze pe cei care au excelat pe domeniul conservării, cercetării, promovării patrimoniului cultural și transmiterea lui în calitate bună urmașilor.
Sergiu Musteață, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Istorici din Moldova, a remarcat că Gala este o primă inițiativă care vine din domeniul cercetării și domeniul asociativ pentru a premia și evidenția proiectele reușite. În acest fel se vrea încurajarea oamenilor să-și asume responsabilitatea de a dezvolta proiecte în domeniu. Or, conservarea înseamnă păstrarea autenticității și integrității moștenirii culturale. Pe de altă parte, se dorește demonstrarea faptului că moștenirea culturală este a tuturor. Ea trebuie asumată, protejată și transmisă generațiilor următoare.
Ion Ursu, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, a declarat că în acest an, în premieră, se va oferi un premiu și pentru cercetarea patrimoniului. În opinia sa, fără cercetare nu poate fi promovat patrimoniul, salvat și conservat, deoarece la bază stă cercetarea.
Cu ocazia zilei Internaționale a Monumentelor și a Siturilor va fi pusă în valoare și munca cercetătorilor arheologi. Vor fi promovate și inițiativele cetățenilor care și-au asumat proiecte și au reușit să restaureze unele obiecte de patrimoniu, fapt lăudabil, care, potrivit lui Ion Ursu, trebuie să fie un exemplu.
În cadrul Galei vor fi decernate șapte premii, inclusiv Premiul Mare. Proiectul este sprijinit de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Primăria municipiului Chișinău, TVR Chișinău și Radio România Chișinău.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.