Gala Corneliu Coposu va începe la Chișinău pe 1 noiembrie cu vernisarea unei expoziții pe gardurile Muzeului de Istorie a Moldovei care prezintă viața în imagini a politicianului Corneliu Coposu, liderului opoziției din România postcomunistă, și legătura lui sufletească cu mentorul său, Iuliu Maniu, de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933. Expoziția va putea fi urmărită până pe 1 decembrie, Ziua Națională a României. Președintele executiv al Fundației-organizatoare „Corneliu Coposu”, Ion-Andrei Gherasim, a precizat pentru IPN că evenimentele care vor avea loc vor aborda, împreună cu personalitatea lui Corneliu Coposu, tot ceea ce s-a întâmplat începând cu 1918 cu Basarabia.
„Corneliu Coposu a fost persoana care, imediat după evenimentele sângeroase din decembrie 1989, a vorbit despre importanța ca memoria și istoria noastră să nu fie uitată, menționând în mod special ceea ce s-a întâmplat în momentul raptului Basarabiei. Din punctul meu de vedere, Chișinăul era un oraș care trebuia sub toate formele să găzduiască Gala Corneliu Coposu. Corneliu Coposu, lupta lui, cei 17 ani și jumătate în care s-a jertfit pentru niște principii și pentru niște idei, merită cunoscută de către toți românii de pretutindeni și tocmai de aceea această Gala Coposu am decis s-o facem la Chișinăuˮ, a spus Ion-Andrei Gherasim.
Pe 10 noiembrie la Facultatea de Istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va fi organizată o dezbatere cu studenții, invitată specială fiind Ana Blandiana, cunoscuta scriitoare română și poetă. Președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu” şi-a manifestat speranța că la eveniment vor veni câți mai mulți tineri dornici să cunoască despre „istoria noastră zbuciumată”.
Pe 11 noiembrie, se va face deplasarea la Mereni, raionul Anenii Noi, unde cu sprijinul Fundației „Corneliu Coposu” se dezvoltă Complexul Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice. Gala Corneliu Coposu propriu-zisă se va desfășura seara, începând cu ora 18.30, la Sala cu Orgă. În cadrul Galei vor fi premiați câștigătorii concursului de eseuri dedicat tinerilor români de pretutindeni. Se vor strânge bani pentru muzeul în aer liber dedicat victimelor represiunilor politice de la Mereni. Seara va culmina cu un concert la pian și țambal susținut de artistul Cătălin Răducanu. Biletele pot fi procurate pe site-ul iTicket.
Gala Corneliu Coposu este organizată de Fundația „Corneliu Coposu”, în parteneriat cu Fundaţia Hanns Seidel, Fundația Culturala Memoria, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Agenția pentru Știință și Memorie Militară, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Primăria Mereni, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova.