Găgăuzia în Moldova „eliberată”. Ce s-a schimbat în raport cu autonomia după 8 iunie? OP-ED

Astăzi pentru PAS s-a întredeschis ușa spre politica găgăuză. Dacă ei vor reuși să identifice oameni capabili la mai multe decât banala valorificare a bugetului de partid, socialiștii se vor pomeni cu o concurență serioasă în confruntarea pentru simpatiile locuitorilor autonomiei...”
---


În momentul decisiv, când se hotăra destinul regimului Plahotniuc și noua majoritate parlamentară scotea Moldova din starea de „stat capturat”, reprezentanții Găgăuziei au fost printre primii care au recunoscut noua putere. Având în vedere că la acel moment structurile de forță încă mai erau loiale vechii puteri și puteau avea loc diverse urmări, pasul presupunea destul curaj. Riscul s-a dovedit a fi justificat și în prezent acei care au susținut crearea coaliției PSRM – ACUM, își bifează anumite perspective politice. Și partidele de dreapta, din componența noului guvern, înregistrează în privința Găgăuziei posibilități care nu pot fi trecute cu vederea.

„Gagauz-Yeri e alături de voi”

Decizia privind crearea coaliției de guvernământ a fost adoptată pe 8 iunie. Și deja a doua zi, pe 9 iunie, noua putere a fost susținută de candidatul la postul de bașkan al Găgăuziei Irina Vlah, care are toate șansele de a fi aleasă pentru încă un termen.

„Susțin pe deplin eforturile președintelui legitim ales Igor Dodon și a majorității parlamentare legitime de constituire a unui nou guvern, de menținere a păcii și stabilității în Republica Moldova”, a declarat Irina Vlah.

Aceeași poziție a fost luată și de adepții apropiați ai Vlah. Actualul bașkan ad-interim Vadim Ceban care a secundat-o timp de patru ani, a dat un scurt comentariu privind situația curentă, în care a recunoscut legitimitatea guvernului Sandu. Deja pe 10 iunie el a participat la prima ședință a noului cabinet de miniștri.

Și organele puterii locale din autonomie nu au rămas fără glas. Primele declarații ale primarilor și consiliilor locale s-au dat pe 10 iunie și în vreo două zile circa 20 de primării și-au etalat susținerea față de Guvernul Sandu. Dacă e să credem postului Publika TV, afiliat PDM, ultimele insulițe ale puterii democraților rămăseseră doar în orașul Vulcănești, satele Ferapontevca și Bugeac, conducerea cărora a semnat declarații privind susținerea Guvernului Pavel Filip.

Conform aceleiași surse, în activul democraților s-a înregistrat „susținerea” din partea Adunării populare a Găgăuziei. Însă pe site-ul APG-Y informația în cauză n-a apărut, iar un grup de deputați locali a explicat că susținerea pentru PDM și-a exprimat-o doar speakerul Vladimir Cîssa, membru al acestui partid.

După declarațiile din Gagauz-Yeri și-au făcut loc și alte apeluri în apărarea legitimității coaliției create PSRM – ACUM. Acest val de mesaje le-a dat curaj și celor care au stat în expectativă până în ultimul moment. Democrații, care au stat în spatele „oricărui strănut” din politica moldovenească din ultimii ani, au fost siliți să plece. Fără doar și poate, rolul determinant l-a jucat poziția principalilor parteneri externi ai Moldovei. Dar anume reacția societății a făcut ca vârful Partidului Democrat să vadă lipsa unui sprijin din spate a cetățenilor și, în consecință, inoportunitatea oricăror tentative de a se menține la putere cu forța. Cât privește liderii găgăuzi, inițiativa lor și-a avut rostul. Rezultatele acestor evoluții le-au picat tronc.

Plecarea PDM și alegerea bașcanului

Criza transmiterii puterii de la vechiul către noul Guvern și pericolul dizolvării Parlamentului au împrospătat atenția locuitorilor Găgăuziei și a întregii țări față de activitatea politică. Intriga apărută le-a sugerat alegătorilor din autonomie să se raporteze la situația locală și, tangențial, a sporit interesul față de alegerile bașcanului, care urmează să aibă loc în regiune pe 30 iunie.

Actuala campanie de alegere a bașkanului are un specific. Puțini ar avea îndoieli că Irina Vlah este favoritul principal. Problema, însă, e că succesul Vlah îl va determina nu decalajul față de cel mai apropiat concurent, ci indicatorii de prezență la urne. Dacă la urne vor veni mai puțin de 50 la sută din alegătorii incluși în liste, alegerile nu vor fi validate. Principala provocare pentru ea și stafful ei electoral este sezonul estival și apelurile oponenților în persoana lui Nicolai Dudoglo și democraților locali de a boicota votarea.

Demontarea regimului partidului democrat, care a avut loc în țară, a amplificat dispoziția anti-PDM, fiind în stare să pună acest joc în favoarea Irinei Vlah. Unul din subiectele campaniei de alegere a bașkanului ar putea deveni acum eliberarea deplină a statului capturat de regimul Plahotniuc. „Începem la Chișinău – încheiem la Comrat”.

Dacă Irina Vlah va reuși să iasă cu succes din aceste alegeri, startul celui de-al doilea termen, în sens politic, va fi mai mult decât reușit. Profunda criză a opoziției democrate locale îi va facilita sarcina de promovare a adepților săi în cadrul alegerilor locale, așteptate la toamnă, iar peste un an – la alegerile în APG-Y. Nu se știe pe cât de reușită se va dovedi construcția verticalei puterii. Vor fi mai puține probleme în sensul adoptării operative a unor decizii dorite. Dar dacă e să apreciezi calitatea politicilor implementate, pentru o eficiență mai mare ar fi utilă apariția unei noi opoziții puternice. În prezent acest teren este viran.

Ușă deschisă pentru PAS și riscuri pentru PSRM

Noul prim-ministru Maia Sandu are o relație complexă cu Găgăuzia. În calitate de ministru al educației, dânsa a vizitat de multe ori autonomia, a menținut un dialog apreciat cu departamentul de profil local. Dar pentru liderul politic Sandu, Găgăuzia a fost o zonă închisă până în prezent. În cadrul alegerilor prezidențiale alegătorii găgăuzi i-au acordat circa un procent. Se poate presupune că rezultatul în cauză i-a tăiat echipei ei orice interes pentru alegătorul local.

Dar situația se poate schimba cardinal acum, când liderul PAS se află în fruntea Guvernului. Pentru Maia Sandu apare șansa de risipi miturile negative legate de persoana sa și să demoleze zidul neîncrederii care o desparte de locuitorii autonomiei. Aceasta se poate face nu prin propagandă și agitație, ci prin pași concreți, consonanți cu așteptările comunității găgăuze.

Precum s-a exprimat bașcanul ad-interim Vadim Ceban, „vrem să vedem în programul noului Guvern subiecte vizând Găgăuzia și competențele noastre”. Expresia în cauză cuprinde revizuirea structurii serviciilor decentralizate și revenirea oficiilor unor departamente în autonomie, decentralizarea financiară reală, fără criterii politice și alte acțiuni, care ar aduce oamenilor efecte pozitive palpabile. Cu cât mai lungă ar fi selecția Maiei Sandu dintr-o listă de acest gen, cu atât mai mari ar fi șansele partidului ei de a se prinde în regiune.

Astăzi pentru PAS s-a întredeschis ușa spre politica găgăuză. Dacă ei vor reuși să identifice oameni capabili la mai multe decât banala valorificare a bugetului de partid, socialiștii se vor pomeni cu o concurență serioasă în confruntarea pentru simpatiile locuitorilor autonomiei. Se prea poate, aceasta nu e prea bine pentru socialiști, dar cu siguranță nu e rău pentru găgăuzi, pentru că va motiva PSRM să acorde mai multă atenție Găgăuziei în acțiunile sale.

Veaceslav Craciun

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.