Parlamentul a promovat modificări în legislație potrivit cărora satele, comunele, orașele și municipiile din Moldova sunt autorități de nivelul întâi, raioanele și municipiile Chișinău și Bălți – de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia – administrație de nivel special, transmite IPN.
Astfel, prin modificări la Legea privind administrația publică locală se precizează că Adunarea Populară, Guvernatorul și Comitetul Executiv sunt „autorități ale administrației publice locale de nivel special”. Acestea se constituite și activează pe teritoriul unității teritorial autonome Găgăuzia, care are un nivel special de administrare pentru soluționarea problemelor cu caracter politic, economic și cultural în interesul întregii populații.
În nota informativă a proiectului de lege se menționează că termenul „autorități ale administrației publice locale de nivel special” reglementează nivelul special de administrare a unității teritoriale autonome Găgăuzia, care deține atribuții a domeniilor rezervate pentru autoritățile de nivelul doi, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Prin norma propusă urmează să fie înlăturate întrebările privind competențele ce revin Adunării Populare din Găgăuzia.
Un alt proiect de lege votat de Parlament în lectură finală prevede că proiectele de legi pentru modificarea și/sau completarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei pot fi adoptate de Parlament numai după avizarea lor pozitivă de către Adunare Populară a UTA Găgăuzia. Avizul se va adopta prin hotărârea Adunării Populare cu votul majorității deputaților aleși.
Deputații vor reveni însă în sesiunea următoare la un alt proiect de lege care stabilește că „Soluționarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii și modificării categoriei localităților, hotarelor raioanelor, orașelor și satelor, denumirilor lor ține de competența Adunării Populare, în condițiile legii”.