Furnizorul de apă a instalat două centrifugi pentru tratarea nămolului

,,Apă-Canal Chișinău” a încheiat procesul de instalare a două centrifugi pentru tratarea nămolului la Stația de Epurare. De astăzi, 21 februarie, nămolul nu va mai fi deshidratat în saci geotube, ci va fi prelucrat mai rapid cu ajutorul centrifugilor, cu program neîntrerupt. Nămolul deshidratat va putea fi folosit în agricultură, a comunicat directorul general al întreprinderii, Valeriu Meșca, în cadrul evenimentului inaugural, transmite IPN.

Investiția furnizorul se ridică la 16 milioane de lei. ,,Preconizăm treptat să modernizăm întregul proces de epurare a apelor uzate. Instalarea acestor două centrifugi este o nouă etapă în modernizarea Stației de Epurare, care ne va permite să tratăm nămolul conform standardelor europene”, a menționat directorul.

Prezent la evenimentul de lansare, primarul interimar, Ruslan Codreanu, a spus că toți au de câștigat de pe urma acestei investiții. Locuitorii capitalei nu vor mai simți mirosul neplăcut atunci când la Stația de Epurare au loc lucrări de golire a nămolului acumulat în sacii geotub. În ceea ce privește furnizorul de apă, instalarea centrifugilor înseamnă tratarea nămolului conform practicilor europene. 

Prima centrifugă a fost testată începând cu luna august 2018, după o perioadă fiind instalată și a doua centrifugă. Potrivit responsabililor de la ,,Apă-Canal Chișinău”, în șase luni s-a reușit prelucrarea a 208 mii de metri cubi de nămol, micșorându-se considerabil suprafețele de stocare a nămolului.

Până acum, anual pentru tratarea nămolului se utilizau 144 saci geotube de unică folosință, care costau peste 7,5 milioane de lei, fiind depozitați pe o suprafață de circa 4 hectare. Modernizările la Stația de Epurare au loc grație creditului oferit de BERD și BEI în valoare totală de 24 de milioane de euro și grant de 11 milioane de euro, acordat de către Uniunea Europeană.

Zilnic, în prelevatorul de la Stația de Epurare intră 150 de mii de metri cubi de ape uzate, care, după tratare, sunt deversate în râul Bâc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.