Funcționarii responsabili de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să plătească și să acopere în totalitate cheltuielile pe care le suportă statul. O spune avocatul Andrei Briceac, care a relatat despre hotărârea recentă a CEDO în cauza Salinschi v. Republica Moldova, în care s-a constatat violarea dreptului la libertate garantat de articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a menționat că CEDO a concluzionat că clientului său, Victor Salinschi, a fost ținut în arest pentru o perioadă de circa o sută de zile fără temei, în mod abuziv. „Au mai fost anterior și alte hotărâri ale Curții Europene când s-au constatat încălcări similare. De ce este importantă anume cauza Salinschi? Cauza Salinschi este importantă deoarece Curtea de la Strasbourg în această speță a dat o notă negativă și s-a pronunțat în termeni foarte duri în privința activității instanțelor naționale, în particular în privința activității procurorului de caz și a judecătorului de instrucție care a acționat în cazul domnului Salinschi și care a dispus aplicarea acelui arest neîntemeiat”, explică apărătorul.
Avocatul a făcut apel public la autoritățile competente, solicitând Ministerului Justiției și Procuraturii Generale să responsabilizeze judecătorii, procurorii și toți funcționarii publici care se fac vinovați de condamnările la CEDO. „Vrem să sensibilizăm opinia publică cu privire la acest caz și să comunicăm faptul că orice nedreptate care se admite, mai devreme sau mai târziu își are remediu, dacă nu în instanțele naționale, atunci la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului”, a spus Andrei Briceac.
Potrivit lui, la originea acestui caz stau circumstanțe care s-au produs în anul 2013. Este vorba despre percheziții, arest și dosar penal inițiat atunci, absolut neîntemeiat. „Considerăm noi că acest caz este o dovadă a unei probleme grave cu care se confrunta justiția în acea perioadă, în anii menționați. Însă noi considerăm că această problemă rămâne și astăzi. Vorbim anume despre formalitățile cu care se instrumentează cauzele penale. Cazurile în care procurorii mânați de diferite motive – fie că este un interes politic, interes economic al unei persoane private sau pur și simplu dorința procurorului de a-și etala forța cu care este învestit de lege – pornesc cauza penală și cer aplicarea arestului”, a mai spus avocatul.
Andrei Briceac spune că clientul, medic de profesie, niciodată nu a fost în conflict cu legea. „Curtea concluzionat în hotărârea sa că instanțele naționale, judecătorul de instrucție a închis ochii la circumstanțele importante ale cauzei”.
Victor Salinschi susține că, pe lângă faptul că judecătorii vinovați de condamnări la CEDO trebuie să răspundă, e nevoie de un mecanism prin care acești magistrați să fie obligați să achite dublu suma de despăgubiri stabilită de Curtea Europeană. „Dacă principiile de meritocrație nu vor fi promovate în viitor, dacă acești judecători nu vor trece prin comisii, dacă nu va fi sensibilizată opinia publică, nu vom căpăta rezultate. Vom ajunge în situația în care oamenii o să plece din țara dată și vor rămâne doar hoții și pensionarii”; a menționat Victor Salinschi.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.