Funcționarii publici nu ar trebui să joace niciun rol de conducere în întreprinderile deținute de stat din Moldova. Numirile din oficiu în consiliile de administrație și în funcțiile de administratori ar trebui să fie eliminate treptat și în mod activ de către Agenția Proprietății Publice, asigurând procese concurențiale eficiente, conform normelor actuale. Este una dintre recomandările raportului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) care vizează statutul juridic și de reglementare al întreprinderilor de stat din Moldova, transmite IPN.
Copreședintele CCIA, James Wasserstrom, a menționat că funcționarii publici numiți în conducerea întreprinderilor deținute de stat (ÎDS) este o încălcare a standardelor și practicilor internaționale. Printre lacunele identificate este și faptul că oamenii cu cazier judiciar pot ocupa orice funcție de conducere în întreprinderile controlate de stat, ceea ce este „surprinzător”, în opinia lui Wasserstrom.
Potrivit copreședintelui CCIA, comitetele de auditori și cenzori sunt importante pentru supravegherea lucrurilor care se întâmplă la nivel intern și trebuie să raporteze nu către întreprinderile de stat, ci Agenției Proprietății Publice.
Expertul anticorupție, Iulian Rusu, a declarat că Parlamentul ar trebui să consolideze standardele și criteriile pentru candidați la funcția de director general al întreprinderilor de stat, să excludă lacunele, precum numirea persoanelor cu cazier judiciar, chiar dacă nu este activ. „Este în interesul managementului întreprinderilor gestionate de stat să existe un proces echitabil, transparent, bazat pe calificări pentru angajarea acestor persoane”, a spus expertul. Iulian Rusu a reiterat că funcționarii publici pot fi angajați și în organe de conducere, de exemplu în consilii de administrare, deși „aceasta este o moștenire, continuată în întreprinderile controlate de stat”.
Încă o recomandare care a fost evidențiată în raport se referă la Autoritatea Națională de Integritate, care „ar trebui să completeze funcțiile vacante și să acorde prioritate activității de evaluare și verificare a declarațiilor de avere și de interese personale, actele fiind depuse de către reprezentanții conducerii de vârf și membrii consiliilor de administrație ale ÎDS-urilor”.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) este o structură independentă alcătuită din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare, ce afectează instituțiile de stat, și de a îmbunătăți capacitatea de implementare a măsurilor anticorupție.