Frustrări ruseşti pe teveuri moldoveneşti, SIC.MD

Un reportaj marca Rossia 1, difuzat săptămâna trecută la emisiunea de sinteză a lui Kiseliov, încearcă să arate cât de rău este pentru ţări precum România să se înţeleagă bine cu europenii şi americanii, notează proiectul sic! într-un nou articol. Autorii amintesc că Rossia 1 este al doilea post TV în topul audienţei pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit autorilor sic!, reportajul este un fragment dintr-un documentar mai amplu, intitulat „Capcana europeană” şi realizat de Alexandr Rogatkin. „Vecina noastră de peste Prut este prezentată drept o ţară săracă, ce a avut de suferit din cauza aderării la Uniunea Europeană, populaţia căreia trăieşte în sărăcie chiar şi în capitală, iar despre baza militară NATO de la Deveselu se spune că limitează în libertăţi locuitorii din zonă”.

Reportajul începe prin a afirma că reţeaua telefonică în comuna Deveselu este la pământ de când cu baza NATO. „Un simplu search pe Google arată că nu e chiar aşa: aflăm din Planul Urbanistic General al localităţii că localitatea este traversată de o reţea optică îngropată, care asigură o calitate înaltă a comunicaţiilor şi reduce considerabil riscul deteriorărilor”, se menţionată în articolul sic!.

Potrivit autorilor, criticile aduse României în cadrul reportajului de la Rossia1 vin după ce, la 12 mai 2016, a fost inaugurat Scutul antirachetă de la Deveselu. Deşi România asigură că această instalaţie e doar cu scop de apărare şi nu este un atac la integritatea niciunei ţări, inclusiv a Rusiei, cea din urmă o vede ca pe o ameninţare directă. „Desigur, disputa a căpătat altă dimensiune în noul context geopolitic, care însumează criza ucraineană din Donbass, dar şi toate consecinţele deteriorării relaţiilor dintre SUA, UE şi Federaţia Rusă”.

„După comuna Deveselu, reporterul Alexandr Rogatkin îl citează pe fostul preşedinte al României Băsescu, care menţionează creşterea de 7-8 ori a PIB-ului ţării comparativ cu cel al Republicii Moldova după integrarea României în UE. Totuşi, citatul a fost inclus doar pentru a prezenta, ulterior, aşa-zisa probă contrarie, mai exact cartierul din apropierea pieţei centrale din Bucureşti, descris de parcă ar fi reprezentativ pentru nu doar Bucureşti, ci întregul stat român”, se mai menţionează în articol.

„Mai mult, Alexandr Rogatkin explică sărăcia în care locuiesc cei din ghetouri prin eşecul pe care l-ar reprezenta integrarea în UE, uitând să menţioneze, de exemplu, cartierul moscovit Golianovo, care a ocupat locul 3 în topul celor mai periculoase cartiere, realizat de Huffington Post, dar şi locul 1 în topul realizat de analiştii de la Russian Research Group”, precizează autorii sic!.

Autorii articolului mai spun că acest reportaj nu este foarte diferit de altele arătate la posturile TV ruseşti, care prezintă „realităţi” din alte ţări cu o politică pro-vest sau pro-NATO. „Aşa funcţionează jurnalismul în Rusia şi la astfel de reportaje se uită întreaga populaţie a Republicii Moldova. Se uită şi trage concluzii. Cel mai popular post TV în ţară este cel care retransmite postul rusesc Pervîi Kanal, finanţat de Guvernul Federaţiei Ruse, şi are o acoperire de peste 96% din teritoriul ţării. Următorul post TV în topul audienţelor este Rossia 1, cu Kiseleov în frunte”.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md. Sic.md este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.