Frontiera trebuie să aibă o rază de acoperire cât mai mare cu mijloace tehnice, șef IGPF

Unul dintre obiectivele autorităților este ca frontiera să devină cât mai inteligentă, pentru a avea o rază de acoperire cât mai mare cu mijloace tehnice, iar astfel deficitul de personal, care în prezent constituie circa 20%, să nu fie resimțit. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își va extinde flota de drone și sistemul de doborâre a dronelor, transmite IPN.

Șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Gălușca, a declarat pentru Radio Europa Liberă că în prezent flota Poliției de Frontieră numără în jur de 60 de drone și câteva sisteme anti-drone, însă la sigur, această cifră va fi extinsă.

Cu drone sunt dotate patrulele de polițiști de frontieră pentru o mai bună monitorizare a unor segmente de frontieră. Șeful PF spune că această nouă componentă a Poliției de Frontieră deja a livrat rezultate, cu ajutorul dronelor fiind fixate mai multe încălcări și depistate canale de traversare ilegală a frontierei.

Totodată, Ruslan Gălușca a menționat că va fi extins și sistemul de doborâre a dronelor, deoarece cei cu interese ilegale la frontieră folosesc, la rândul lor, drone pentru transportarea mărfurilor de contrabandă sau de cercetare a terenurilor la frontieră sau de identificare a patrulelor Poliției de Frontieră. Instituția și-a revizuit bugetul, dar are și o susținere bună în cadrul unor proiecte finanțate de parteneri externi.

În podcastul Europei Libere, Ruslan Gălușca a mai povestit cum Poliția de Frontieră colaborează cu Agenția europeană FRONTEX. În prezent, la granițele Republicii Moldova fac serviciul aproximativ 170 de ofițeri ai agenției. Ei au fost detașați etapizat, anul trecut, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.