Frauda bancară a fost coordonată cu politicieni și demnitari de stat, raport

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. Este una din concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, prezentat pe 17 octombrie în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari, transmite IPN.

Alexandru Slusari, care a condus Comisia de anchetă privind frauda bancară, a menționat că suma devalizată din sistemul bancar care apare în raportul Kroll este cuprinsă între 900 de milioane și un miliard de dolari. „Însă, ținând cont de informația oferită de Banca Națională a Moldovei și de Procuratură, există suspiciuni că suma prejudiciului ar putea fi mult mai mare”, a spus deputatul.

În discursul de la tribuna Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat că beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost „grupările Plahotniuc, Șor și Filat”. „În perioada 2011-2012, deja exista planul unui atac regizat asupra Băncii de Economii din partea grupării Plahotniuc – Platon cu scopul de a asigura pachetul de control al BEM. În realizarea acestor planuri au fost implicați judecători, Comisia Națională pentru Piața Financiară și Banca Națională”, a spus Alexandru Slusari. „Unii reprezentanți implicați ai BNM sunt și astăzi în funcții de viceguvernatori, cum ar fi Ion Sturzu și Aurel Cincilei”, a subliniat Alexandru Slusari.

Raportul prezintă și consecințele fraudei bancare asupra economiei și agenților economici. Astfel, în perioada 1 noiembrie 2014 - 18 februarie 2015, moneda națională s-a depreciat cu 42,2%, intervenind astfel o criză valutară. „Ca rezultat, mii de agenți economici au avut pierderi uriașe din cauza diferenței de curs la achitarea creditelor valutare, iar inflația anuală în 2015 a fost de 10,2%, dublă față de anul 2014”, a spus Alexandru Slusari. Deputatul a menționat că economia Republicii Moldova a fost lovită puternic sub aspectul accesării finanțelor de către mediul de afaceri. În raport se arată că frauda bancară a dus la degradarea standardelor democratice și a agravat corupția din Republica Moldova.

Potrivit președintelui Comisiei, în perioada 2015-2019, Procuratura Generală a sabotat investigarea devalizării sistemului bancar. „Ancheta în mai multe cazuri a fost tergiversată intenționat sau folosită selectiv în scopuri politice”, a spus Alexandru Slusari.

Comisia de anchetă recomandă președintelui Parlamentului să constate circumstanțele ce ar permite revocarea din funcție a viceguvernatorilor BNM Ion Sturzu și Aurel Cincilei. De asemenea, recomandă ca Procuratura Anticorupție să examineze sub aspect penal pe foști și actuali demnitari de stat, cum ar fi Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu, Anatol Arapu, Emma Tăbârță. „Aceste persoane au admis acordarea garanțiilor de stat către cele trei bănci fără introducerea imediată a administrării speciale de stat, ceea ce a avut repercusiuni grave pentru sistemul bancar prin sustragerea sumelor colosale de bani în perioada 7-27 noiembrie 2014”, a spus Alexandru Slusari.

De asemenea, Comisia recomandă Procuraturii Generale să investigheze cauzele stagnării anchetei demarate de Procuratura Anticorupție pe cauza devalizării sistemului bancar și să colaboreze cu serviciile speciale din alte țări, în special cu FBI, pentru a fi recuperate mijloacele sustrase. O altă recomandare se adresează Ministerului Finanțelor, care să efectueze un audit privind legalitatea repartizării de mijloace financiare alocate în calitate de credite de urgență. „Comisia de anchetă a fraudei bancare recomandă crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind procesul de spălare a zeci de miliarde de dolari prin sistemul bancar al Republicii Moldova și crearea unei comisii de anchetă privind procesul de lichidare a Băncii de Economii, a Unibank și a Băncii Sociale”, a spus Alexandru Slusari.

Prezentarea raportului în plenul Parlamentului a avut loc în lipsa deputaților Partidului Democrat, care au părăsit sala de ședințe.

  • Alexandru Slusari despre ancheta pornita de ProcuraturaGenerala pe frauda banacara
  •     0
  • Alexandru Slusari despre recomandarile ca fosti si actuali demnitari sa fie anchetati penal in cazul furtului miliardului
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.