Societatea pe acţiuni „Franzeluţa” a elaborat o strategie de modernizare, aprobată la Adunarea anuală a Acţionarilor. Întreprinderea va contracta un credit pentru utilaj nou, iar din toamnă îşi lărgeşte asortimentul de produse. Informaţia a fost comunicată pentru IPN de către directorul întreprinderii, Victor Cojocaru.
Directorul a spus că anul trecut a fost profitabil pentru „Franzeluţa”. Deşi se aşteptau pierderi de circa 12 milioane de lei, la sfârşitul anului s-a constat un profit de 1 milion de lei. „Vrem să facem ca producerea pâinii să fie profitabilă”, a remarcat Victor Cojocaru.
„Franzeluţa” scade treptat pierderile din procesul de producţie, afirmă directorul. Dacă în 2011 acestea au fost estimate la 47 de milioane de lei, în 2012 pierderile au scăzut până la aproximativ 16 milioane. Tendinţa se menţine şi pentru anul curent. În primele 4 luni pierderile au fost de 4,5 milioane de lei, faţă de 4,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Victor Cojocaru susţine că întreprinderea depune eforturi să păstreze preţurile mici la pâine. „Standardele sanitare cer ca toată pâinea să fie ambalată şi noi tindem spre aceasta. Dar nu toţi cumpărătorii noştri îşi permit să plătească şi pentru ambalaj, şi noi producem şi pâine neambalată, deşi riscăm să fim penalizaţi la controalele sanitare”, a comunicat directorul întreprinderii.
La Adunarea generală a Acţionarilor s-a discutat despre procurarea utilajului nou. Victor Cojocaru a spus că întreprinderea va lua, în aceste scopuri, un credit pe un termen de maximum 7 ani.
Acţiunile SA „Franzeluţa” sunt împărţite între câteva grupe de acţionari. Pachetul majoritar de 52% îl deţine statul, circa 18% – colectivul întreprinderii, iar restul – Primăria Chişinău, Fabrica de Drojdii, câteva bănci şi mai multe persoane fizice. Din anul 1995, de când a devenit societate pe acţiuni, abia în 2011 acţionarii au primit primele dividende.