Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE în problema transnistreană, Franco Frattini, după întrevederile pe care le-a avut la Chișinău și la Tiraspol, este tot mai convins că progresul în reglementarea transnistreană va continua. Oficialul italian a declarat că a auzit mesaje pozitive și puncte de vedere care coincid. Franco Frattini a mai spus că este gata să convoace în luna mai o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, miercuri, reprezentantul OSCE a declarat că s-a convins că acordurile asupra cărora s-a convenit la Viena se implementează. Este vorba despre subiectul ce ține de educație, accesul la terenurile agricole etc. De asemenea, în cadrul întrevederilor avute s-a discutat despre asigurarea liberei circulații, dar și despre securitatea în zonă. Frattini a lăudat părțile pentru implementarea a trei din cele cinci acorduri semnate în noiembrie 2017. În opinia sa, a fost creată o nouă normă a procesului de reglementare prin asumarea și conducerea locală a acestuia, iar anul 2018 ar putea deveni unul istoric pentru procesul de negocieri.
Franco Frattini s-a întâlnit la Chișinău și cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse și Ucrainei (țări-mediatoare în formatul 5+2), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite (observatori). Potrivit lui, soluționarea conflictului transnistrean poate deveni un exemplu atunci când părțile dau dovadă de voință politică. Întrebat despre retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului, Franco Frattini spune că a reiterat atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, că trupele rusești de menținere a păcii din regiunea transnistreană asigură securitatea și libera circulație în zona de securitate.
Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a spus că este salutabilă vocea comună a actorilor formatului 5+2, care spun că deciziile pentru avansarea procesului de negocieri trebuie luate de Chișinău și Tiraspol, iar partenerii internaționali sunt gata să acorde sprijinul necesar. Ambasadorul a spus că optimismul este generat de creșterea încrederii între părțile negociatoare. Totodată, în opinia sa, intensificarea activității în grupurile de lucru este o reflectarea a progreselor atinse în luna noiembrie anul trecut.