Fragmentele de rachetă de la Chițcani, depozitate pe teritoriul necontrolat

Fragmentele de rachetă depistate acum câteva zile într-o gospodărie de la Chițcani au fost depozitate pe teritoriul necontrolat. Chișinăul a solicitat în cadrul Comisiei Unificate de Control cercetarea complexă a cazului cu implicarea specialiștilor din cadrul autorităților constituționale, transmite IPN.

Ședința CUC s-a desfășurat în orașul Bender, fiind discutate mai multe subiecte de actualitate privind situația în Zona de Securitate. Comandamentul militar întrunit a raportat despre deplasarea observatorilor militari în satul Chițcani la 25 și 26 septembrie, unde într-o gospodărie privată au fost identificate fragmente ale unei presupuse rachete. Ulterior fragmentele au fost evacuate sub controlul geniștilor.

Delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea prezentării de către exponenții Tiraspolului a unor informații pertinente privind circumstanțele incidentului din 7 septembrie curent de la Râbnița, când în urma unor așa-zise „antrenamente” ale structurilor de forță transnistrene cu utilizarea muniției de luptă au fost deteriorați pereții și geamurile unor blocuri de locuit.

Un alt subiect evidențiat de reprezentanții Republicii Moldova a constituit cazul îngrădirii dreptului la libera circulație pentru fotojurnalista Elena Covalenco, pe 21 septembrie la unul din posturile neautorizate ale structurilor de forță transnistrene. A fost cerută anularea oricăror restricții în privința acestei și altor persoane, lichidând toate barierele în calea liberei circulații în Zona de Securitate, așa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992.

„Printr-o declarație a Delegației Republicii Moldova a fost demascată intenția structurilor de forță transnistrene de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. A fost atrasă atenția Comisiei Unificate de Control că asemenea acțiuni unilaterale vin în contradicție cu documentele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și destabilizează situația în Zona de Securitate”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Delegații Chișinăului au cerut Tiraspolului să renunțe la abuzuri și au menționat necesitatea aplicării mecanismelor disponibile la nivelul Comisiei, Comandamentului militar întrunit, observatorilor militari pentru a asigura controlul în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.