Fragmentarea excesivă a terenurilor împiedică dezvoltarea sectorului agrar
Gradul înalt de fragmentare a terenurilor în Republica Moldova creează mari dificultăţi în utilizarea tehnicii agricole moderne şi tehnologiilor avansate în agricultură. În ţară predomină exploataţiile agricole de dimensiuni mici, cu o mărime medie de 2,5 hectare. Potrivit datelor preliminare ale recensământului general agricol, aceasta reprezintă una dintre problemele de bază ale sectorului agricol, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Potrivit concluziilor preliminare, o altă problemă ce împiedică dezvoltarea durabilă a sectorului agrar al ţării constă în faptul că în structura exploataţiilor agricole o pondere importantă le revine terenurilor agricole neutilizate. Recenzării au fost supuse 2,2 milioane de hectare de terenuri cu destinaţie agricolă. Din totalul terenurilor recenzate 87% constituie terenuri agricole utilizate sub formă de teren arabil, culturi permanente sau păşuni şi fâneţe. Restul terenurilor, cu o suprafaţă de 300 de mii hectare, sunt terenuri neutilizate, terenuri sub clădiri şi construcţii sau curţi.
Rezultatele preliminare ale recensământului în sectorul zootehnic constată că în martie 2011 în ţară erau înregistrate peste 203 mii de bovine, 422 mii de porcine, 747 mii de ovine şi caprine, şi 12418 mii de păsări.
Primul recensământ general agricol în Republica Moldova s-a desfăşurat în perioada 15 martie - 15 aprilie 2011. Recensământul nu a acoperit regiunea transnistreană a ţării.