Fracţiunea PLDM se adresează Curţii Constituţionale

Fracţiunea parlamentară a PLDM îi cere Curţii Constituţionale să examineze în ce măsură retragerea imunităţii deputatului Vlad Filat a fost constituţională. În documentul prezentat Înaltei Curţi sunt specificate încălcările constatate de liberal-democraţi la adoptarea hotărârii respective, transmite IPN.

În sesizare se menţionează violarea prezumţiei nevinovăţiei, încălcarea mai multor prevederi ale Legii despre statutul deputatului, Regulamentului Parlamentului, Legii privind actele legislative, a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

„Fracţiunea PLDM a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită amânarea acţiunii Hotărârii nr. 172 până la soluţionarea cauzei în fond, de asemenea, examinarea în regim de urgenţă a acestei sesizări. Venirea procurorului general la tribuna centrală a ţării şi jocul acela pe care l-a făcut nu este stipulat în niciun act legislativ. Procurorul nu trebuia să vină şi să facă show, el trebuia să-i înmâneze preşedintelui parlamentului sesizarea”, a menţionat deputatul Tudor Deliu.

Potrivit parlamentarului, legea prevede expres că, după informarea deputaţilor, Comisia juridică numiri şi imunităţi a Parlamentului are până la 15 zile pentru a examina sesizarea procurorului. „În acest caz, este încălcat dreptul la o apărare eficientă pentru că membrii comisiei nu au putut să facă cunoştinţă cu toate materialele care au fost depuse. Nici Vlad Filat nu a putut să facă cunoştinţă ca să-şi organizeze poziţia sa în comisie. Graba cu care s-a acţionat ne duce la ideea că s-a făcut ceva intenţionat, dar noi nu venim cu presupuneri, lucrul acesta trebuie să-l spună Curtea Constituţională. Procurorul a distribuit deputaţilor procesul-verbal perfectat de Ilan Şor. În acest proces-verbal se conţineau probe care pot influenţa ancheta”, a continuat  Tudor Deliu.

Liberal-democraţii susţin că acordarea cuvântului procurorului general de către preşedintele Parlamentului, pe marginea acestui subiect, cât şi enunţarea cererii de ridicare a imunităţii de către procurorul general violează expres procedura parlamentară despre statutul deputatului în Parlament şi mai multe articole ale Regulamentului Parlamentului.

Preşedintele fracţiunii liberal-democrate, Vlad Filat, a rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general. Proiectul de decizie a fost adoptat joi, 15 octombrie, în plenul Parlamentului, cu votul a 79 de deputaţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.