Fotojurnalistei Elena Covalenco i-a fost interzisă intrarea în regiunea transnistreană

Fotojurnalistei Elena Covalenco i-a fost interzisă intrarea în regiunea transnistreană. Despre aceasta a aflat joi seara, când intenționa să ajungă la meciul de fotbal care se juca pe stadionul de la Tiraspol.

Elena Covalenco menționează că a solicitat și a primit acreditare de la clubul Sheriff pentru a face fotografii la meciul Sheriff Tiraspol vs Roma. Deplasându-se, împreună cu încă doi colegi fotografi, la punctul de control i-a fost înmânată interdicția de a intra în regiunea transnistreană. Colegii și-au continuat deplasarea spre Tiraspol, iar ea a fost nevoită să se întoarcă la Chișinău.

„Presupun că această așa-numită interdicție, care de altfel este pentru o perioadă de trei ani, are legătură cu o deplasare în stânga Nistrului încă de la mijlocul lunii iunie. Atunci am însoțit o colegă jurnalistă care documenta un material pentru publicația Deutsche Welle”, a declarat Elena Covalenco.

Contactat de IPN, directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a menționat că această situație conturează cel puțin două probleme. Una este juridică, care ține de îngrădirea, limitarea accesului pe teritoriul țării, și anume împiedicarea liberii circulații. A doua problemă ține de activitatea sportivă. Și Promo-LEX a venit anterior cu un apel către UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol atât timp cât nu este asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

Potrivit lui Ion Manole, este și o chestiune legată de Federația Moldovenească de Fotbal, fără de care, probabil, UEFA nu ar fi mutat în 2022 meciurile de la Chișinău la Tiraspol. „Eu văd o problemă pe care o avem aici la nivel de societate,  noi nu discutăm, nu comunicăm și cineva, pe la spatele nostru, ne joacă, așa cum le place lor. În primul rând, cei din stânga Nistrului, care au această posibilitate și s-au obișnuit să influențeze situația”, a spus directorul Promo-LEX.

Ion Manole a mai spus că în asemenea cazuri, autoritățile constituționale sunt cele care trebuie să intervină. Însă, din păcate, pe parcursul a 30 de ani nu a existat o reacție cuvenită pentru „a nu deranja”, iar soarta oamenilor a fost lăsată la discreția unor persoane de la Tiraspol. „Autoritățile trebuie să reacționeze și să facă tot ce le stă în puteri pentru că dețin instrumente. Autoritățile nu trebuie să monitorizeze sau informeze”, declară Ion Manole.

Vineri dimineața, cu o reacție a venit și Biroul politici de reintegrare, care precizează că a luat act de informația conform căreia jurnalistei Elena Covalenco i s-a interzis accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani. Instituția menționează că „această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas”.

„Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean. Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns capabile să descurajeze acest gen de acțiuni”, mai menționează Biroul de reintegrare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE