Fostul viceministru de interne, Ghenadie Cosovan, care figurează în calitate de martor în dosarul coruperii deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, recunoaşte că a fost implicat direct în acest caz. Afirmaţiile au fost făcute la emisiunea „Fabrika”, la postul de televiziune Publika TV, scrie portalul de ştiri „Moldova24”, citat de IPN.
„S-a încercat prin intermediul meu să corupă careva deputaţi”, a declarat Ghenadie Cosovan. Acesta a mai spus că dosarul respectiv a fost pornit în baza declaraţiilor sale. Înregistrările care au ajuns în public pe data de 7 martie, despre coruperea deputaţilor, el le-a prezentat personal Centrului Naţional Anticorupţie.
Fostul ministru adjunct a mai declarat că pentru această „afacere” urma să fie remunerat cu 100 de mii de dolari plus funcţii, salariu lunar şi relaţii peste hotare. „Mi se propunea o sumă destul de bunişoară la început şi în afară de aceasta, până voi fi numit în funcţii tot mari, aveam să am şi salariu lunar. La alegerea mea (n.r. funcţiile) şi plus gradul de general. Am refuzat. Mi s-a spus că dacă operaţiunea va avea succes voi avea prieteni mari peste hotarele Republicii Moldova, dar şi în Moldova”, a spus ex-viceministrul.
Fostul colaborator al MAI a refuzat să divulge numele persoanelor care stau în spatele „cumpărării” parlamentarilor. A menţionat doar că în cadrul anchetei se operează cu nume concrete. Totodată, Ghenadie Cosovan a confirmat faptul că el este intermediarul căruia fostul poliţist Vitalie Burlacu, reţinut în flagrant de CNA, urma să-i transmită banii pentru deputaţi.
„În timpul când se ducea lucrul ca să mă fac trădător de patrie, mi s-a spus că întrebarea este destul de serioasă şi dacă vreau să mă joc, pot să răspund şi cu capul. Acum mă strădui să fiu atent, să nu intru în contact, să nu răspund la telefoane”, a mai adăugat Ghenadie Cosovan fiind întrebat dacă a fost şantajat.
În urma unei operaţiuni CNA desfăşurate pe 7 martie, două persoane, fostul poliţist Vitalie Burlacu şi prietena sa Irina Baglai, au fost reţinute în flagrant în timp ce transmiteau 250 de mii de dolari unui intermediar. Banii urmau să ajungă la un deputat, iar acesta trebuia să părăsească coaliţia de guvernare. Ulterior, procurorii anticorupţie şi ofiterii CNA au găsit în una din băncile comerciale din capitală o jumătate de milion de euro. Safeul în care erau banii a fost închiriat de Irina Baglai.
La momentul dat, cei doi suspecţi se află în arestul Centrului Naţional Anticorupţie. Ieri, 11 aprilie, Procuratura Anticorupţie a anunţat că a fost finalizată procedura de urmărire penală, cauza fiind expediată în instanţa de judecată.