Foștii președinți ai Curții Constituționale Dumitru Pulbere și Victor Pușcaș consideră că pentru a întoarce imaginea pozitivă a CC și pentru a reveni la prestigiul de altă dată a instituției, trebuie oferită posibilitatea magistraților CC de a revizui hotărârile anterioare. Potrivit lor, Parlamentul trebuie să adopte în regim de urgență modificări la Legea privind Curtea Constituțională și să adopte mecanismul de modificare a hotărârilor CC. În acest fel, magistraților li se vor „dezlega mâinile” pentru a revizui hotărârile care au redus din autoritatea Înaltei Curți, transmite IPN.
Dumitru Pulbere, fost președinte al CC, susține că textul Constituției a fost elaborat foarte bine și fundamental. În opinia lui, nu putea fi să fie prevăzut absolut totul în Legea Supremă, dar niciodată acei oameni care au elaborat textul Constituției n-ar fi putut bănui că Curtea Constituțională și alte instituții vor ajunge în așa măsură să facă abuz de lege, adoptând anumite decizii. „De ce spun abuz de lege? Pentru că inițiatorul înlăturării șefului statului de la putere pe cinci minute a fost Curtea Constituțională. Parlamentul, în loc să pună CC la locul său, aplaudă și se bucură și eu nu exclud că acest lucru a fost făcut pentru a adopta o hotărâre care a fost comodă cuiva”, a menționat Dumitru Pulbere în cadrul unei ediții speciale la NTV Moldova.
Fostul președinte al CC spune că nu știe ce fel de oameni trebuie aleși în prezent la Curtea Constituțională pentru a-i readuce prestigiul Înaltei Curți. Dumitru Pulbere spune că printre candidații care și-au depus dosarele la concursul de magistrat la CC sunt oameni de știință, doctori în drept, profesori care cunosc la perfecțiune dreptul constituțional. „Aceștia vor avea foarte mult de lucru pentru a-i readuce Înalte Curți prestigiul care l-a avut anterior”, spune fostul magistrat.
Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș consideră că Curtea Constituțională a început să se îndepărteze de propriile decizii și propria practică în luna decembrie 2013, atunci când a recunoscut că declarația de independență este superioară Constituției. Atunci a fost creat un bloc constituțional, ceea ce este în contradicție cu doctrina națională de drept. Potrivit lui, începând cu acea perioadă, CC a renunțat la propriile proceduri.
Victor Pușcaș spune că a elaborat un proiect de mecanism privind procedura de alegere a judecătorilor CC. Potrivit lui, acum trebuie în funcția de magistrat la Înalta Curte trebuie găsite persoane care nu pot fi șantajate.