Foşti parlamentari propun reluarea procedurii de alegere a preşedintelui în parlament fără modificarea Constituţiei
Foştii deputaţi Anatol Plugaru şi Mihai Petrachi propun reluarea procedurii de alegere a preşedintelui în parlament fără modificarea Constituţiei. Ei consideră că procedura de alegerea desfăşurată la finele anului trecut a avut loc cu grave încălcări ale legislaţiei, de aceea rezultatele alegerii urmează a fi anulate de către Curtea Constituţională. În acelaşi timp, Constituţia actuală nu trebuie modificată, pentru că ţara se confruntă nu cu o criză constituţională, ci cu una politică. Foştii parlamentari au făcut declaraţii în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă ţinută miercuri, 17 februarie, transmite Info-Prim Neo.
„Actualii deputaţi au încălcat în mod obraznic Regulamentul Parlamentului, Legea cu privire la statutul deputatului şi chiar Constituţia Republicii Moldova”, a declarat Anatol Plugaru. „Conform legislaţiei pe care o avem, deputatul este obligat să participe la şedinţele legislativului, iar asta nu oferă dreptul de a părăsi sala de şedinţe, inclusiv pentru a nu participa la vot. În rândul al doilea, procedura prin care s-au desfăşurat alegerile preşedintelui numai vot secret nu poate fi numită, iar legislaţia impune vot secret.”
„Propunerea noastră e ca cineva dintre deputaţi să sesizeze Curtea Constituţională, ca aceasta să declare nule tentativele de alegere a preşedintelui din motiv că, aşa cum aşa cum s-au desfăşurat ele, a fost grav încălcată Constituţia. Deputatul trebuie să-şi exprime voinţa prin vot secret, deci, fără ca cineva să-l influenţeze din exterior”, spune Plugaru
Mihai Petrache a declarat că aceasta ar fi singura cale posibilă de deblocare a crizei politice. „La ora actuală, în actuala formulă a Parlamentului, modificarea Constituţiei este imposibilă, iar desfăşurarea unui referendum nu oferă soluţii, dat fiind faptul că societatea doreşte altceva decât ceea ce i se va propune. Societatea doreşte ca preşedintele să fie ales prin vot direct.”
Atât Anatol Plugaru, cât şi Mihai Petrache şi-au exprimat regretul că în prezent Curtea Constituţională, în calitatea sa de garant al Constituţiei, nu se poate autosesiza, ci aşteaptă să fie rugată din exterior. „Nici deputaţii nu au mare dorinţă să soluţioneze această problemă”, a spus Plugaru. „PCRM nu doreşte, pentru că, în principiu, este cel mai mare violator al Legii fundamentale, iar Alianţa pentru Integrarea Europeană nu are acest interes.”
Anularea rezultatelor alegerii preşedintelui de la finele anului trecut, spun ex-deputaţii, oferă posibilitatea desfăşurării de noi alegeri a şefului statului, dar cu stricta respectare a lejislaţiei.