Asociația publică a victimelor represiunilor politice „Dreptul la Dreptate” a dat publicității o investigație privind proprietățile imobiliare și activele aflate în posesia familiei ex-procurorului șef Viorel Morari, notează IPN.
Apărătorii depturilor omului au publicat fragmente de documente cadastrale care probează că părinții fostului șef al procuraturii anticorupție dețin câteva apartamente în centrul Chișinăului, spații comerciale, precum și zeci de terenuri agricole și destinate construcției în raionul Dondușeni.
Conform estimărilor asociației de apărare a drepturilor omului „Dreptul la Dreptate”, costul total al proprietăților identificate la membrii familiei lui Viorel Morari depășește trei milioane de euro.
Președintele asociației Pavel Grigorciuc afirmă într-un video că se au în vedere circa 150 de obiecte imobiliare, procurate de membrii familiei lui Viorel Morari în ultimii zece ani, când acesta deținea funcții înalte în procuratura Moldovei.
Cea mai importantă proprietate prezentată în investigație este o stație de alimentație cu combustibil, precum și patru instalații eoliene, amplasate în nordul țării. Toate aceste valori aparțin firmei „Irarom-grup”, unde singurul fondator este mama lui Viorel Morari – Eugenia Morari. Conform estimărilor făcute de apărătorii drepturilor omului, costul acestor active este mai mare de 2 milioane de euro.
„De unde s-au luat banii?”, se întreabă în imagine Pavel Grigorciuc. „Cât de des mama lui Viorel Morari a fost chemată la CNA și procuratura anticorupție în timp ce ea cheltuia sute de mii de euro pentru a intra în posesia acestor bunuri?”, îi dă ges cu întrebările Grigorciuc.
În opinia mamei ex-șefului procuraturii anticorupție, apartamentele i-au fost atribuite lui Morari de către procuratura Republicii Moldova.
„I le-au dat lui Viorel de la lucru”. Mama lui Viorel Morari a refuzat să vorbească despre proveniența altor bunuri și active.
Totodată, Procuratura Generală, cu titlu de răspuns la interpelarea asociației „Dreptul la Dreptate”, afirmă că acest organism justițiar nu dispune de un fond propriu de locuințe și nu a atribuit apartamente niciunuia din angajații săi.