Fostul procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Lilian Bacalîm, deține nejustificat în proprietate un apartament, un autoturism și numerar. Este constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI) care a identificat o diferență în mărime de peste 835 de mii de lei între veniturile declarate și averea dobândită. Cauza a fost transmisă instanței de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate, transmite IPN.
Potrivit ANI, inspectorul de integritate a depistat că, în anul 2016, raportul dintre veniturile familiei procurorului, de aproximativ 123 de mii de lei, și costul apartamentului achitat în decembrie 2016, în mărime de 280 de mii de lei, însumat cu alimentările bancare de aproximativ 68 de mii de lei și susținut de celelalte cheltuieli ordinare, estimate la peste 71 de mii de lei, arată prezența unei diferențe de peste 296 de mii de lei. Suma depășește de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege.
De asemenea, în anul 2019, costul autoturismului Toyota RAV4 Hibrid, de peste 534 de mii de lei, însumat cu alimentările bancare efectuate în această perioadă, de aproximativ cinci mii de lei, arată o diferență de aproximativ 538 mii de lei, față de veniturile declarate. Materialele acumulate în cadrul controlului demonstrează că autoturismul deținut în proprietate de familia procurorului și numerarul depus poartă un caracter nejustificat.
Inspectorul de integritate a constatat că fostul procuror a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin neincluderea, cu bună știință, în declarațiile de avere și interese personale depuse în perioada 2016-2019 a datelor despre venituri în mărime de 750 dolari SUA și 7 551 euro obținuți sub formă de transfer bancar și alimentare cont bancar, despre două case de locuit din municipiul Chișinău deținute în proprietate și despre autoturismul de model Toyota RAV4.
Potrivit ANI, chiar dacă fostului procuror i s-a solicitat, în repetate rânduri, prezentarea punctului de vedere, acesta nu a beneficiat de drepturile sale și nu a prezentat explicații pe marginea bunurilor deținute în proprietate nejustificat.
Dacă actul ANI va rămâne definitiv, acesta nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.
Contactat de IPN, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a spus că instituția pe care o reprezintă nu are un comentariu legat de constatările ANI.