Forumul societăţii civile din Transnsitria - incomod pentru administraţia regiunii
Reprezentanţi ai societăţii civile din Transnistria s-au întrunit sâmbătă, 12 decembrie, la Vadul lui Vodă, în cadrul Forumului organizaţiilor neguvernamentale din stânga Nistrului. Ei discută posibilităţile dezvoltării unui parteneriat, în vederea înlăturării problemelor cu care se confruntă, informează Info-Prim Neo.
Vicepremierul pentru problemele de reintegrare, Victor Osipov, a calificat evenimentul drept unul foarte important, care oferă atât noi posibilităţi, cât şi responsabilităţi mai mari. În opinia lui, societatea civilă din Transnistria trebuie să demonstreze că poate utiliza instrumente de implementare în viaţă a proiectelor menite să rezolve diverse probleme cu care se confruntă populaţia din regiune.
„Experienţa altor ţări a demonstrat că resursele financiare nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor”, a spus Oipov. Potrivit lui, mai este necesar să fie elaborate strategii şi să fie găsite instrumente de implementare a acestora.
Duminică, 13 decembrie, participanţii la Forum se vor întâlni cu mai mulţi donatori. Preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, a declarat că de propunerile care vor fi înaintate donatorilor depinde felul în care aceştia vor înţelege situaţia din regiune. „Numai voi puteţi să-i faceţi să înţeleagă de ce aveţi nevoie pentru ca să activaţi normal în folosul societăţii din care veniţi”, a spus el.
Manole a adăugat că există forţe care crează bariere în activitatea organizaţiilor neguvernamentale, dar că acest lucru demonstrează că se merge pe o cale dreaptă, una care nu este susţinută de structurile interesate de tergiversarea rezolvării problemelor.
Coordonatorul proiectului Centrul de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria, implementat de Asociaţia „Promo-Lex”, Natalia Gligor, a spus că autorităţile transnistrene se tem de consecinţele pe care le poate avea întrunirea reprezentanţilor societăţii civile şi că unii dintre participanţii la Forum au venit în pofida interdicţiilor stricte impuse în acest sens de către şefii lor. „Activiştii mai au şi un loc de muncă permanent, pe care riscă să-l piardă din cauza că nu s-au supus unor ordine şi au venit la Forum”, a subliniat ea.
Evenimentul este organizat de Asociaţia „Promo-LEX” în parteneriat cu organizaţia „Rodoliubeţ” din regiunea transnisteană, cu suportul financiar al Orgnizaţiei cehe „People in Need”, al Programului Ministerului de Externe al Republicii Cehe „TRANSITION” şi al Misiunii OSCE în R. Moldova.