Forumul ONG-urilor a întrunit la Chişinău circa 100 de participanţi

Ajuns la a VII-a ediţie, Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova a întrunit la Chişinău circa 100 de participanţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, lideri de ONG, donatori şi experţi internaţionali. Principalul subiect de discuţie a fost implementarea Strategiei de Dezvoltare a Societăţii Civile, transmite IPN.

Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că ONG-urile au un rol foarte important în promovarea reformelor şi în procesul de dezvoltare a ţării. Toate instituţiile statului trebuie să fie conştiente ne necesitatea colaborării cu societatea civilă. „Contează foarte mult cum reuşim să schimbăm abordările şi mentalitatea ca să avem un parteneriat, am să încerc să conving deputaţii să nu fie reticenţi în privinţa activismului civic. Dar şi ONG-urile trebuie să fie realiste, noi nu avem posibilităţile altor ţări. Până la urmă trebuie să găsim această cooperare pentru ca să avem scopuri comune”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Şeful Oficiului Ambasadei Austriei, Gerhard Schaumberger, a spus că este necesar de consolidat cooperarea dintre instituţiile statului şi organizaţii neguvernamentale în diferite domenii de impact social, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, a sărăciei, iar Guvernul trebuie să elaboreze mecanisme mai eficiente de finanţare a ONG-urilor. Acesta a mai spus că Guvernul şi instituţiile statului trebuie să perceapă organizaţiile neguvernamental ca pe un partener de colaborare în implementarea priorităţilor enunţate.

Directorul pe dezvoltare din cadrul Fundaţiei Est- Europene, Andrei Brighidin, a spus că societatea civilă joacă un rol-cheie în dezvoltarea democratică. În esenţă, societatea civilă este o platformă prin intermediul căreia iniţiativele cetăţenilor sunt promovate la nivel de dezvoltare a politicilor sociale şi economice. Există o serie de precondiţii necesare pentru a avea o societate civilă durabilă. Una dintre acestea este mediul favorabil pentru dezvoltare. O altă precondiţie ţine de transparenţa societăţii civile pentru a creşte încrederea din partea societăţii.

Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din Republica Moldova se desfăşoară în perioada 13-14 iunie

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.