Peste 400 de profesionişti din domeniul sănătăţii, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova şi ai partenerilor externi de dezvoltare ai ţării s-au adunat la Chişinău pentru a participa la Forumul Naţional pentru Sănătate, cu genericul: „Sănătatea şi dezvoltarea socio-economică în Republica Moldova: de la politici la acţiuni comune”, transmite IPN.
Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a declarat că sănătatea este o prioritate pentru Guvern. „Misiunea noastră e să asigurăm accesul cetăţenilor la servicii medicale de calitate, precum şi condiţii de muncă onorabile pentru toate categoriile de lucrători medicali din Moldova. Scopul nostru este ca lucrătorii medicali să aibă salarii care să poată fi raportate la standarde europene, dar şi aceste standarde europene să se regăsească în servicii medicale oferite oamenilor”, a subliniat premierul. Acesta a mai menţionat că un alt scop al reformei în medicină este sporirea încrederii populaţiei în lucrătorii medicali.
Invitatul special, Rimate Salaseviciute, ministrul sănătăţii din Lituania, a subscris declaraţiilor premierului moldovean, subliniind că şi medicii trebuie să manifeste mai mult respect faţă de pacienţi. Ea a menţionat că Moldova şi Lituania au semnat un acord de colaborare în domeniul sănătăţii şi a invitat participanţii la forum la aplice la schimburi de experienţă cu specialiştii din Lituania. „Veniţi în Lituania, iar medicii noştri vor veni şi ei la dumneavoastră în vizită”, a declarat ministrul de la Vilnius.
Şeful Delegaţiei UE din Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că sănătatea este în centrul colaborării Moldova-UE şi este un domeniu-cheie pentru prosperitatea societăţii. Potrivit diplomatului, UE a finanţat în ultimii 10 ani proiecte de modernizare a sistemului medical din Moldova în valoare de peste 63 de milioane de euro. Potrivit lui, reforma sistemului de ocrotire a sănătăţii este şi un bun prilej de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, întrucât serviciile medicale de calitate comune pot apropia oamenii.
Forumul Naţional pentru Sănătate are loc în perioada 22-23 octombrie şi este organizat de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Delegaţiei UE şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.