Forumul minorităţilor etnice a avut loc sub sloganul: „Inima mea e Moldova”

Moldova are nevoie de integrarea minorităţilor etnice pentru a-şi atinge obiectivul de integrare europeană. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către conducerea ţării în cadrul primului Forum al minorităţilor etnice din Republica Moldova, cu genericul: „Inima mea e Moldova”, organizat astăzi, 18 septembrie, sub patronajul preşedintelui Parlamentului Igor Corman, transmite IPN.

„Trebuie să unim eforturile întregului popor, să atragem potenţialul minorităţilor etnice pentru a construi o Moldovă modernă şi europeană”, a declarat Igor Corman. „Moldova este casa noastră comună, problemele noastre sunt aceleaşi. Cu toţii vrem să trăim în pace, armonie şi belşug, dar ca să atingem acest lucru avem nevoie de unitate şi stabilitate în societate”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi-a exprimat speranţa că forumul va contribui la consolidarea societăţii, menţionând faptul că Moldova are o tradiţie îndelungată a convieţurii şi înţelegerii între diferite etnii. „Amintesc şi de responsabilitatea dumneavoastră de a fi loiali acestei ţări, aflate pe calea integrării europene. Republica Moldova are nevoie de energiile noastre comune pentru a parcurge acest traseu în numele bunăstării europene”, a declarat preşedintele.

Mindaugas Kacerauskis, ofiţer politic în cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, a subliniat importanţa adoptării Legii privind asigurarea egalităţii, menţionând însă că Moldova mai are măsuri de luat, printre care şi ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Elena Beleacova, director al Biroului Relaţii Interetnice (BRI), copreşedinte al Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale, a declarat că BRI elaborează, cu sprijinul Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Strategia pentru integrarea minorităţilor naţionale din Republica Moldova. Elaborarea acesteia are loc în mod transparent, în dialog cu organizaţii nonguvernamentale şi etnoculturale. Elena Beleacova şi-a exprimat încrederea că strategia va contribui la consolidarea societăţii şi crearea unei identităţii civice unice.

Nicolai Oleinic, preşedintele Comunităţii Ucrainene din Republica Moldova, a declarat că „simpla recunoaştere şi acceptare a culturii, a identităţii şi a intereselor politice ale minorităţilor naţionale nu sunt întotdeauna suficiente pentru a pune bazele unei păci durabile”. El a accentuat, în acest sens, necesitatea unor politici de integrare a într-o societate diversă şi multietnică.

Ludmila Laşcionova, preşedinta Comunităţii Ruse din Republica Moldova, a declarat că ataşamentul minorităţilor naţionale faţă de ţară este demonstrat de participarea lor la proiectul „Moldova 655”, dedicat aniversării a 655-a de la fondarea primului stat moldovenesc. Totodată, ea s-a arătat critică faţă de unele acţiuni ale Guvernului, referindu-se la faptul că limba rusă a fost scoasă din lista materiilor şcolare obligatorii.

La forum au fost invitate peste 700 de persoane, inclusiv conducerea de vârf a ţării, deputaţi, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai APC şi APL, societatea civilă, lideri ai organizaţiilor etnoculturale, diplomaţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, precum şi experţi, cadre didactice şi oameni de creaţie. Forumul îşi propune să fie o platformă de dialog interetnic care să promoveze consolidarea societăţii, asigurarea stabilităţii prin dialog şi cooperare interculturală,  participarea civică în procesul de procesul de integrare europeană.

  • igor corman despre casa noastra comuna.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.