Creşterea economică a Republicii Moldova poate fi realizată prin atragerea investiţiilor străine, dar şi a celor de pe loc. Pentru aceasta însă este nevoie ca mediul pentru investiţii să fie unul sigur. Guvernarea a iniţiat mai multe modificări legislative în acest sens, fiind asistată inclusiv de partenerii externi. Despre aceasta s-a discutat la forumul Partidului Democrat din Moldova „Dezvoltarea Moldovei: creştere economică pentru bunăstarea cetăţeanului”, transmite IPN.
Preşedintele PDM, Marian Lupu, a spus că echipa pe care o conduce vine cu elaborarea unui plan strategic privind dezvoltarea economică în următorii 4 ani. „Detaliile acestei strategii vor fi făcute publice. Genericul forumului de astăzi sugerează că nu poate fi asigurată bunăstarea cetăţenilor fără o creştere economică. Însă, doar creşterea economică nu asigură în mod automat efectele benefice pe care să le resimtă cetăţenii. Trebuie să atragem investiţii din străinătate, şi din Vest şi din Est. Vom promova modificări în legislaţia fiscală, menţinem ideea introducerii impozitului unic în agricultură, vom promova facilitarea condiţiilor pentru deschiderea şi desfăşurarea unei afaceri, stabilirea de norme clare pentru ca agenţii economici să nu fie terorizaţi de instituţiile de control. Noi venim cu idei foarte ambiţioase, dar necesare. Avem nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii pentru a reuşi atragerea investiţiilor”, a specificat politicianul.
Marian Lupu a adăugat că acum în Moldova vin investiţii, iar uzinele şi fabricile construite nu găsesc cadre de muncă. „Avem abundenţă de specialişti care nu sunt ceruţi pe piaţa de muncă, pe de altă parte nu avem specialişti în alte domenii, care sunt solicitate. Specificul economiei Republicii Moldova ţine cont de sectorul de întreprinderi mici şi mijlocii, vom pune în valoare acest sector. Vom ajuta cu precădere la dezvoltarea acelor noi afaceri care vor aduce valoare adăugată economiei moldoveneşti. Sunt sigur că cetăţenii noştri dispun de capacităţi pentru a dezvolta noi ramuri economice”, a specificat Marian Lupu.
Politicianul a remarcat că Acordul de Asociere semnat cu UE este o provocare, dar şi o şansă extraordinară de dezvoltare economică şi de asigurare a bunăstării. „Spre deosebire de alte formaţiuni politice interesate doar de aspectul politic al acestui proces, PDM va acorda o atenţie foarte mare la componenta economică. Vom opta şi pentru ceea ce ţine de politic, dar între timp ne propunem să punem un accent pe potenţialul de dezvoltare economică oferit de acest acord. Moldova trebuie să vină în marea familie europeană nu ca un partener slab şi subdezvoltat, să stea cu mâna întinsă, trebuie să intre în familia europeană ca un partener economic dezvoltat, cu demnitate. PDM sesizează importanţa momentului şi îşi propune să schimbe structura economică. Crearea unui mediu sigur pentru investiţii este calea pentru asigurarea creşterii economice, pentru asigurarea locurilor de muncă şi a unui nou nivel de trai pentru cetăţenii ţării. Sunt sigur că prin abordarea sistemică vom reuşi să creăm zeci de mii de locuri de muncă”, a spus preşedintele PDM.
Marian Lupu a mai remarcat că atunci când vorbim despre standarde europene nu trebuie să ne speriem. „Să nu uităm că şi pe alte pieţe noi intrăm în competiţie cu produsele similare. Atât timp cât produsele noaste vor fi de o calitate mai proastă, nu vom izbuti să obţinem majorarea cotelor de vânzare. Să fim de acord, concurenţii de bază ai producătorilor moldoveni nu sunt furnizorii europeni, ci cei din ţara vecină – Ucraina. Să mergem în pieţele din centrele raionale şi vom vedea că nu predomină produse franţuzeşti, olandeze sau poloneze, predomină cele din Ucraina sau Belarus”, a spus politicianul.
Vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, vicepremier şi ministru al economiei, a remarcat în discursul său că la acest moment, în pofida unei creşteri economice constante, Moldova abia dacă a recuperat 40% din bunăstarea pe care o aveau oamenii la începutul anilor '90. „Dacă vom continua tot aşa, am avea nevoie de încă cel puţin 20 de ani, dar oamenii vor să trăiască bine deja azi. Ca să avem o creştere revoluţionară, ar trebui să venim cu idei revoluţionare, să gândim neordinar. Mizăm în acest proces pe tehnologii informaţionale, care pot aduce o revoluţie în mediul de afaceri”, a declarat Andrian Candu.
Politicianul a mai spus că guvernarea se gândeşte la tot felul de idei pentru ca remitenţele venite din afară să meargă în creşterea economică şi mai puţin în consum. O idee ar fi ca cetăţenii să ofere banii pentru diferite proiecte ale statului cu o garanţie de 4-5% anual. „E o idee pe care începem să o analizăm. Încă ceva, nu se ştie în societate, dar de exemplu în iunie 2013 – iunie 2014 au fost create 48 de mii de locuri de muncă. Cât ţine de securitatea sistemului bancar, se lucrează acum inclusiv cu partenerii de dezvoltare precum Banca Mondială pentru elaborarea cadrului legal în ceea ce ţine de transparenţa acţionariatului, cum să fie asigurate depozitele. Probabil cea mai mare restanţă este piaţa de capital. Nu s-a dezvoltat segmentul de acţiuni şi nici cel de obligaţiuni. Rămâne o restanţă, se depune acum efort pe domeniul legislativ”, a subliniat Andrian Candu.
Peste 200 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, experţi din diverse ramuri ale economiei din Moldova, miniştri şi liderii democraţi, au participat la Forumul „Dezvoltarea Moldovei: creştere economică pentru bunăstarea cetăţeanului”. În cadrul evenimentului au fost dezbătute probleme de business, perspectivele afacerilor în Moldova, oportunităţile de investiţii, scopul final fiind identificarea celor mai bune soluţii de dezvoltare economică în beneficiul cetăţenilor.