Principala sursă de alimentare a unionismului constituie ineficiența guvernărilor de la Chișinău, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Deși integrarea europeană oferă instrumentele necesare pentru a construi capacități instituționale și financiare noi sau suplimentare, pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale populației, potențialul acesteia este slab valorificat, este de părere politologul.
Dionis Cenușă consideră că fiecare eșec al guvernărilor pro-europene avantajează forțele unioniste, dar nu numai.
Totodată, el accentuează că, sporirea unionismului servește ca stimulent pentru partidele pro-ruse, care în mod abil exploatează fobiile geopolitice ale publicului pentru a acumula capital electoral.
Competiția dintre proiectul de integrare europeană ca și stat independent, scrie Dionis Cenușă, și respectiv unionismul pro-european implică câștiguri politice duble pentru forțele pro-ruse. Pe de o partea, aceasta mobilizează categoriile sociale sensibile la demersuri geopolitice. Iar, pe de altă parte, acestea discreditează concomitent integrarea europeană și unionismul, ambele fiind catalogate ca elemente destabilizatoare pentru statalitatea moldovenească și valorile pe care aceasta este fondată (ortodoxia rusă, etc.).
Politologul reamintește că o turnură importantă reprezintă introducerea votului mixt în iulie 2017, care permite avansarea discrepanțelor geopolitice care fragilizează și mai mult societatea divizată.
Una din consecințele votului mixt ar putea fi expansiunea naționalismului moldovenesc promovat de PSRM și strâns conectat cu spațiul geopolitic rusesc, menționează Dionis Cenușă.
În opinia lui, lista perdanților ar putea numără opoziția extra-parlamentară pro-europeană, care deși va ajunge în Parlament poate fi depunctată de polul unionist pro-european emergent.
Democrații aflați la guvernare sunt acei care vor să instrumenteze circumstanțele politice, inclusiv cele legate de fortificarea unioniștilor pro-europeni, pentru a-și asigura o intrare confortabilă în viitorul legislativ, concluzionează politologul.