Forţele pro-europene fie sunt pătate de acte de corupţie, fie nu sunt organizate, expert leton

În Moldova, partidele care nu sunt de orientare pro-europeană sunt organizate şi reprezintă o forţă cât decât reală, iar forţele pro-europene fie sunt pătate de acţiuni de corupţie, fie nu sunt organizate, susţine expertul leton Alex Grigorievs, jurnalist şi consultant politic, ex-directorul Institutului Democratic Naţional (NDI) de la Chişinău. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, acesta a declarat că anume din aceste motive în cazul unor alegeri exisă pericolul că vor câştiga anume forţele pro-ruse, de stânga, şi acest lucru pune în gardă foarte mulţi oameni de orientare pro-europeană, dar care sunt împotriva corupţiei.

Expertul leton a menţionat că protestele provoacă sentimente neunivoce – există două sau chiar trei puncte de vedere. Pe de o parte, există repulsia faţă de acţiunile autorităţilor, inclusiv fiind vorba şi de dispariţia miliardului de euro. Această primă atitudine este împărtăşită de toată lumea. Mai departe sunt deja subtilităţi politice. Mai sunt partidele de stânga şi pro-ruse, în frunte cu socialiştii, iar al doilea partid este cel al lui Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi. Acestea pun semnul egalităţii între proiectul pro-european al Moldovei per ansamblu şi acţiunile de corupţie şi pentru ele „jos Parlamentul, jos preşedintele şi Guvernul” înseamnă revenirea în Uniunea Eurasiatică şi la prietenia cu Rusia. Dar sunt şi oameni care împărtăşesc repulsia faţă de guvernarea coruptă, dar care nu renunţă la proiectul pro-european al Moldovei”, a notat expertul.

Alex Grigorievs notează că în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost instalat un anumit număr de corturi, însă nu par să fie ocupate toate – oamenii vin şi pleacă. Dar unele corturi totuşi se pare că rămân goale. Acestea sunt mutate din când în când dintr-un loc în altul. Adică, de fapt, în piaţă nu e foarte multă lume. În opinia sa, corturile vor rămâne, iar din când în când conducerea Platformei Demnitate şi Adevăr va chema oamenii în piaţă.

Expertul leton consideră că greşite au fost revendicări de demisie generală, pentru că nu există nicio bază legală, formală pentru demisie. Potrivit lui, mandatul preşedintelui Nicolae Timofti expiră în martie, adică foarte curând, şi alegerea şefului statului este întotdeauna un proces foarte dificil, pentru că pentru asta este nevoie de 61 de voturi din Parlament din cele 101, şi acestea sunt întotdeauna foarte greu de obţinut. Iar dacă deputaţii nu vor reuşi să aleagă preşedintele, asta înseamnă oricum alegeri noi, adică căderea Guvernului şi alegeri anticipate şi o anumită criză oricum va fi în curând, dar acum aceste acţiuni forţează apropierea acestei crize.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.