Forţele militare ruse continue să ocupe teritoriul Moldovei la 16 ani de la semnarea acordului de retragere
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a emis o declaraţie în care subliniază că, după 16 ani de la semnarea Acordului moldo-rus cu privire la retragerea forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, acestea continuă să se afle în raioanele de est ale ţării, violând normele de drept internaţional şi Constituţia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul ţării, transmite Info-Prim Neo.
În declaraţie se menţionează că prezenţa militară ilegală străină este o alimentare a separatismului. Liderii separatişti de la Tiraspol văd în prezenţa trupelor ruse dislocate în regiune un sprijin moral, politic şi material al acţiunilor lor. Prezenţa militară rusă pe teritoriul Moldovei subminează grav eforturile comunităţii internaţionale orientate spre reglementarea conflictului pe cale paşnică, spune preşedinte interimar.
Mihai Ghimpu îşi exprimă speranţa că, în contextul negocierilor de revitalizare a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (FACE) şi a pregătirilor pentru Summit-ul OSCE, poziţia Republicii Moldova privind prezenţa ilegală a trupelor ruse pe teritoriul său, va fi auzită şi luată în seamă. Altfel, notează preşedintele moldovean, ratificarea Tratatului FACE, chiar şi „revitalizat”, va deveni o problemă.
Acordului moldo-rus cu privire la retragerea forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a fost semnat la 21 octombrie 1994 şi prevedea că prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este temporară şi partea rusă, va efectua retragerea formaţiunilor militare menţionate pe parcursul a trei ani. Federaţia Rusă s-a angajat suplimentar la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) să-şi retragă formaţiunile militare de pe teritoriul statului.