Forţele de opoziţie poartă discuţii pentru a se coaliza, dar deocamdată, nu au iniţiat negocieri propriu-zise
Forţele de opoziţie discută crearea unor majorităţi democrate în consiliile raionale, săteşti şi orăşăneşti, înclusiv la Chişinău. Deocamdată discuţiile poartă caracter de consultări şi nu de negocieri propriu-zise. Liderii Alianţei „Moldova Noastă”(AMN), Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Partidului Democraţiei Sociale, şi-au declarat intenţia să colaboreze, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune DTV de sâmbătă 23 iunie, astfel încât să formeze, mai întâi, coaliţii la nivel local, iar ulterior, la alegerile din 2009, să asigure venirea forţelor democratice la guvernare.
„Viteza de scădere a populţatităţii Partidului comuniştilor este în creşere.Comuniştii au pierdut alegerile atât la Chişinău cât şi în ţară. În 26 de raioane forţele necomuniste pot crea coaliţii democrate. Aceste consultări sunt un reper pentru 2009. Dacă vom ajunge la o înţelegere acum, avem garanţia că peste doi ani vom avea o guvernare democrată. ”, a menţionat liderul AMN, Serafim Urechenu.
„Până în această campanie electorală s-a menţinut iluzia că relaţiile privelegiate cu Federaţia Rusă înseamnă automat şi ameliorarea situaţiei economice. Votul pentru Dorin Chirtoacă, ca şi votul masiv pentru democraţi a demonstrat că oamenii nu-şi mai leagă speranţa de un miracol economic din partea CSI sau din partera Federaţiei Ruse. Societatea s-a orientat masiv spre modelul european. Este o noutate în perceperea publică a fenomenului politic în R. Moldova”, a subliniat preşedintele PPCD, Iurie Roşca.
Cei trei lideri afirmă că lupta cu puterea comunistă nu a sfârşit. Faptul că Patidul Comunist nu va accepta să plece de la putere pe cale democratică o demonstrează şi campania ectorală recent consumată, care s-a desfăşurat, potrivit lor, cu multiple încălcări, fiind utilizat din plin factorul administrativ pentru intimidarea concurenţilor electorali.
„Rapoartele observatorilor internaţionali atesă că R. Moldova, la multe capitole a făcut chiar un pas înapoi. Accesul la mass-media, în special la cea publică a fost împiedicat. Majoritatea partidelor, dar şi candidaţii independenţi nu au avut ocazia să-şi facă cunoscut mesajul”, a precizat Dumitru Braghiş, preşedintele PDS.
Liderii celor 3 formaţiuni s-au pronunţat pentru identificarea în timp util a unor posibilităţi de compromis, pentru a echilibra situaţia în consiliile în care forţele necomuniste sunt în majoritate, dar la limită.
„Nu ar trebui să pierdem din viteză. La Ştefan Vodă comuniştii au boicotat prima şedinţă a consiliului. Se aude că aici, dar şi în alte raioane s-au pregătit bani pentu mituirea consiliierilor care să susţină comuniştii. Cifrele variază între 20-25 mii euro pentru un vot”, spune Iurie Roşca
Dumitru Braghiş avertizează, de asemenea, că ar putea fi puse în aplicare şi alte scenarii de intimidare. „Pericolul organizării unor probleme financiare din partea guvernării comuniste este real. După 2001, s-au schimbat mai multe legi , inclusiv cele ce ţin de autofinanţarea administraţiei publice locale, prin care s-a obţinut controlul total al guvernării asupra autorităţilor locale. Trebuie să ne pregătim, să fim conştienţi de faptul că există pericolul să avem oraşe fără apă, deconectări de energie”, spune liderul PDS
„Începând cu 2009 va trebui să ne gândim la o reorganizare administrativ- teritorială şi la o descentralizare administrativă şi financiară, care să pună o temelie definitivă bunei funcţionări a administraţiei locale. Deja în această toamnă ar trebui să elaborăm, ca altentanitvă, proiecte ale Legii bugetului de stat şi Legii privind administraţia publică, pe care să le dezbatem public, a menţionat Iurie Roşca.