„Este adevărat că există și semnale îngrijorătoare pentru activiștii șoriști. Așa cum patronii din Rusia s-au dezamăgit de activitatea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care era finanțat lunar cu câte $700-800 mii, s-ar putea să se fi dezamăgit și de șoriștii neconstituționali, recurgând la finanțarea directă, fără intermediari, a locuitorilor din Găgăuzia...”
---
Inițierea referendumului șorist
Activiștii Partidului Șor, declarat recent neconstituțional pentru militarea împotriva principiilor statului de drept, a suveranității și a independențe Republicii Moldova, a intrat în febra disoluției. Pentru a nu-și pierde susținătorii, activiștii șoriști caută modalități de a se menține cu orice preț în topul evenimentelor din Republica Moldova. În acest sens, la 29 iunie 2023, în preajma sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost organizat un miting în susținerea liderilor unui grup de inițiativă șorist pentru inițierea unui referendum. După toate aparențele, procesul disoluției Partidului Șor a descurajat avocații formațiunii, lăsând-o fără suport juridic. Altminteri, este dificil de înțeles exprimările incoerente ale liderilor grupului de inițiativă – Pavel Verejanu, primar al municipiului Orhei, și Dinu Țurcanu, președinte al raionului Orhei, fieful electoral al fostului Partid Șor.
După modul în care au fost formulate cele două întrebări ce ar urma să fie supuse plebiscitului, trebuie să înțelegem că este vorba despre un referendum consultativ. Specificul referendumurilor consultative este că de rezultatele acestuia, pur și simplu, se ia act, nimic mai mult. De aceea, a fost foarte curios să aflăm care, totuși, sunt cele două întrebări? Ele au fost date publicității în fața mulțimii, înainte de a și aduse la cunoștința CEC, împreună cu setul de acte necesare. Întrebările menționate sună după cum urmează:
- Susțineți continuarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană?;
- Susțineți menținerea pe viitor a statutului de neutralitate a Republicii Moldova?
Dacă conducătorii grupului de inițiativă șorist ar fi consultat avocații fostului Partid Șor, atunci ar fi aflat că răspunsurile la aceste întrebări sunt, pur și simplu, irelevante.
Hotărârile relevante ale Curții Constituționale privind integrarea europeană și neutralitatea
În primul rând, sintagma din prima întrebare referitoare la continuarea procesului de integrare europeană este foarte vagă. Orice proces poate avea un șir de etape. De aceea, nu este clar la ce etapă ar trebui, eventual, întrerupt procesul de integrare europeană. De exemplu, nu este exclus ca unii cetățeni să admită că eventuala întrerupere a procesului de integrarea europeană ar trebui să se rezume la renunțarea la regimului liberalizat de vize cu UE sau la ieșirea din Acordul de Liber Schimb cu UE etc. În al doilea rând, Curtea Constituțională (CC), în Hotărârea nr.24 din 9 octombrie 2014 a stabilit că: „În sensul Declaraţiei de Independenţă şi articolului 1 din Constituţie, orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova”. De aceea, prin prisma hotărârii CC, întrebarea corectă a grupului de inițiativă șorist ar trebui să fie formulată după cum urmează: „Susțineți renunțarea la elementul definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova?”
Cea de a doua întrebare, referitoare la menținerea pe viitor a statutului de neutralitate a Republicii Moldova, nu-și are sensul în cadrul unui referendum consultativ. Articolul 11(1) al Constituției prevede în mod imperativ: „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă”. Mai mult, Curtea Constituțională a interpretat acest statut de neutralitate în Hotărârea nr. 14 din 2 mai 2017, stabilind: “Constituția nu poate fi un „pact sinucigaș" („The Constitution is not a suicide pact"). Astfel, în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora”. Această constatare a CC ar trebui să fie extrem de descurajatoare pentru grupul de inițiativă șorist, care insistă pe o “neutralitate totală, în toate direcțiile, fie militară, juridică..., de care vreți” (vezi video min. 26.05 – 26.20). Interesant, ce ar însemna neutralitatea juridică a Republicii Moldova?
Și mai interesant, hotărârea CC stabilește că: „ocupația sovietică/rusească nu a încetat în partea estică a țării nici astăzi, cu toate că a fost proclamată independența Republicii Moldova. Federația Rusă a recunoscut-o, dar și-a retras armata numai din partea vestică a teritoriului moldovenesc (au mai rămas sub ocupație 11% din suprafața Republicii Moldova)”. Din aceste considerente, de mare actualitate pentru Republica Moldova este respectarea prevederilor alineatului (2) al Articolului 11 din Constituție, care stabilește că: „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”. Respectiv, eforturile îndreptate spre retragerea prezenței militare ilegale a Rusiei în raioanele de Est ale țării ar trebui să devină obiectivul comun al tuturor forțelor politice constituționale, evident, nu și al celor neconstituționale. Pentru a pune punct acestei probleme, hotărârea menționată a CC subliniază: „Articolul 11 din Constituție trebuie să fie văzut ca un instrument de protecție, și nu ca un obstacol în protecția independenței, democrației și altor valori constituționale ale Republicii Moldova”.
Așadar, potrivit articolului 191 și 192 ale Codului electoral, CEC va trebui să decidă ce e prioritar – să fie respectate prevederile hotărârilor Curții Constituționale, care sunt definitive și obligatorii, respingând cererea de înregistrare a grupul de inițiativă șorist sau, dimpotrivă, să fie puse la îndoială, permițând contestarea acestora într-un eventual referendum consultativ.
Cum răspund sondajele de opinie la întrebările grupului de inițiativă
De fapt, pentru a identifica răspunsurile necesare la cele două întrebări ale grupului de inițiativă șorist este suficient să fie consultate rezultatele sondajelor de opinie. Întrebările, așa cum sunt ele formulate, tocmai se potrivesc pentru cercetările sociologice. Mai mult, sondajele se pot efectua în mod constant, cu o periodicitate convenientă pentru a prinde schimbările de atitudini ale cetățenilor. Și asta la un preț confortabil de câteva mii de dolari, economisind zeci de milioane pentru referendum, bani bugetari. Farmecul situației este că fostul Partid Șor a stabilit relații de cooperare strânsă cu compania sociologică IMAS, deci, ar trebui să aibă încredere deplină în cercetările acesteia. Acum dacă consultăm pagina oficială a companiei, descoperim că aceasta efectuează sondaje cu o periodicitate constantă, iar ultimul său sondaj de opinie, realizat în luna mai 2023, răspunde, inclusiv, la întrebările grupului de inițiativă șorist.
Astfel, la întrebarea directă: Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la … Dvs. aţi vota pentru sau contra?, răspunsurile sunt după cum urmează (vezi pagina 58):
- Aderarea la Uniunea Europeană – pentru 53% vs. 30% contra;
- Aderarea la Uniunea Economică Eurasitaică - pentru 40% vs. 37% contra;
- Unirea cu România – pentru 32% vs. 55% contra;
- Aderarea la NATO – pentru 26% vs. 60% contra.
Farmecul cercetării sociologice este că în cadrul acesteia este posibilă formularea întrebărilor nepermise la referendum, de genul: „Dacă ar trebui să votaţi duminica viitoare între Uniunea Europeană şi Uniunea Economică Eurasiatică, dvs. ce aţi alege?”, la care răspunsul este foarte elocvent (vezi pagina 60) – pentru aderarea la Uniunea Europeană 50% vs. 36% pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică. Este demn de remarcat că, potrivit sondajului IMAS, cetățenii moldoveni sunt încrezători în proporție de tocmai 62% (vezi pagina 40) că țara, oricum, va deveni membră a Uniunii Europene, fie și peste o perioadă mai îndelungată.
În astfel de circumstanțe, e oportun să ne întrebăm – la ce bun să mai organizezi actualmente un referendum consultativ, dacă cetățeni privesc într-o perspectivă de până la 20 de ani? Cu atât mai mult că valoarea juridică a referendumurilor consultative n-o depășește pe cea a sondajelor de opinie? Singura deosebire este că sondajele au totuși o marjă de eroare, în cazul IMAS fiind vorba despre ±3.0%. Răspunsul la ultima întrebarea ar fi că deja și liderii fostului Partid Șor și-au pierdut încrederea în compania IMAS! Păcat...
Concluzii
Odată cu apropierea alegerilor locale generale, urmate peste un an de cele prezidențiale, apoi de cele parlamentare, vom asista la tot felul de inițiative politice îndreptate spre înviorarea electoratului. În acest sens, inițiativa grupului de inițiativă șorist este, oarecum, una din primele rândunele. Păcat că-și irosește forțele pe inițiative refutabile, precum sunt referendumurile consultative. Argumentele în favoarea susținerii sau împotriva inițiativelor menționate pot fi vehiculate cu succes chiar în cadrul campaniilor electorale propriu-zise. La urma urmei, eventuala aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau renunțarea la neutralitatea permanentă va fi supusă în mod obligatoriu referendumului, dar nu unuia consultativ, ci unul constituțional, așa cum prevede Articolul 142 al Constituției. Însă acest lucru se va întâmpla la momentul oportun, exact în preajma adoptării deciziilor respective. Asta mai cu seamă că Parlamentul a adoptat o hotărâre care prevede susținerea rezoluției Adunării “Moldova Europeană”, care la rândul ei prevede “Modificarea Constituției pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Așa că referendumurile pe marginea subiectelor menționate vor avea loc și nu e nevoie ca tot felul de aventurieri politici să forțeze ușile deschise.
Oricum, activiștii șoriști nu ar trebuie să cadă în disperare dacă, eventual, CEC va declina cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului. Actualmente, opinia publică așteaptă de la ei onorarea promisiunilor pe teritoriul Plaiului de Vis din Găgăuzia: a) identificarea terenului pentru aeroportul internațional din Comrat; b) demararea procesului de investire a celor €500 milioane în economia Găgăuziei; c) majorarea pensiilor locuitorilor regiunii etc. Există un spațiu foarte larg pentru degajarea energiilor și consumarea banilor patronilor din Rusia. Este adevărat că există și semnale îngrijorătoare pentru activiștii șoriști. Așa cum patronii din Rusia s-au dezamăgit de activitatea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care era finanțat lunar cu câte $700-800 mii, s-ar putea să se fi dezamăgit și de șoriștii neconstituționali, recurgând la finanțarea directă, fără intermediari, a locuitorilor din Găgăuzia.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed