Formula de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon, care a fost folosită de guvernare, nu este una echitabilă într-un stat de drept. Declarația aparține juristului Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, transmite IPN.
Potrivit acestuia, în anul 2017, Curtea Constituțională a transmis o adresă Parlamentului prin care a solicitat să fie reglementată instituția responsabilizării politice de o manieră democratică a președintelui Republicii Moldova, dar legislativul nu a făcut nimic în acest sens. „Există o adresă, Parlamentul inacționează, nu intervine cu modificări legislative și pune sub bătaie instituția Curții Constituționale, delegitimizând-o prin asemenea hotărâri deocheate, că altfel nu le pot spune, și, în același timp, dezinstituționalizând instituția președintelui. Eu nu înțeleg pentru ce se face acest atac la instituția președintelui în condițiile în care principiul de bază este stabilitatea funcției”, spune juristul PSRM.
Expertul Ion Tăbârță consideră că șeful statul mai degrabă acum acționează politic decât instituțional. „El știe foarte bine că pentru aceste acțiuni nu va fi supus acțiunii de impeachment, de aceea își permite”, spune Ion Tăbârță. Potrivit lui, această procedură de suspendare convine atât șefului statului, care obține anumite dividende politice, dar este convenabilă și majorității parlamentare care numește în anumite funcții persoanele pe care le dorește.
Expertul în drept constituțional Vitali Catană susține că în condițiile în care președintele Igor Dodon a acceptat demisia precedenților miniștri, dar a refuzat să-i numească pe cei propuși de Guvern, CC a reținut că șeful statului refuză să-și îndeplinească obligațiunile și a considerat că singura modalitate de a evita blocajul instituțional este suspendarea.