Formatul „5+2” s-a angajat la Viena să continue dialogul în căutarea de soluții

Părțile implicate în procesul de reglementare transnistreană s-au angajat la Viena să vină cu soluții în problema înregistrării automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional și soluții pentru asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. În urma discuțiilor purtate în formatul „5+2”, a fost semnat un protocol ce va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri, transmite IPN.

La finalul reuniunii, care s-a desfășurat sub egida președinției Austriei în OSCE, participanții au salutat progresul înregistrat în ultimul timp în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, invocând în acest sens înțelegerile privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine, restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița. În acest context, ambasadorul Michael Scanlan, șeful Misiunii OSCE în Moldova, a declarat că pe parcursul ultimelor luni s-a ajuns la un dialog activ între părți, inclusiv cu populația.

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, reprezentantul politic al Chișinăului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, a spus că eforturile depuse de autoritățile moldovenești în obținerea rezultatelor prin intermediul grupurilor de lucru sectoriale au permis ca, după mai mulți ani de stagnare, să fie identificate soluții viabile pentru problemele stringente ale populației de pe ambele maluri ale Nistrului. „Nu trebuie să ne axăm pe niște perioade de soluționare a problemelor existente, dar pe calitatea soluțiilor”, a declarat Gheorghe Balan.

Reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev, a menționat că se bucură că discuțiile în formatul „5+2” au avut loc într-o cheie pozitivă și, datorită voinței politice și a înțelegerii comune, s-a ajuns la soluționarea mai multor probleme. Dialogul constructiv este mai bun decât conflictul, a mai spus Ignatiev. Aceasta a subliniat că Tiraspolul consideră necesară continuarea discuțiilor pe marginea subiectelor din Protocolul de la Berlin și să se lucreze pe marginea soluțiilor legate de libera circulație a mașinilor cu numere transnistrene, care să fie posibilă deja din februarie anul viitor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.