Formaţiunile politice angajate în campania electorală vor putea cheltui până la 7,5 milioane lei
Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în Fondul electoral al fiecărui partid, organizaţie social-politică sau bloc electoral este de 7,5 milioane de lei. Această hotărâre a Comisiei Electorale Centrale a fost publicată în numărul de vineri, 20 aprilie, al „Monitorului Oficial al R. Moldova”.
Candidaţii independenţi la funcţia de primar al satului (comunei) vor putea cheltui câte 200 mii lei; la cea de primar al oraşului (municipiului) – 300 mii lei; iar aspiranţii la fotoliul de primar general al municipiului Chişinău – 1 milion lei.
Candidaţii independenţi la funcţia de consilier în consiliul sătesc (comunal) vor putea beneficia pentru campania electorală de o sumă de până la 50 mii lei; consiliul orăşenesc (municipal) şi cel raional – 100 mii lei; municipiul Chişinău - 300 mii lei.
Totodată, potrivit deciziei CEC de vineri, 20 aprilie, formaţiunile politice vor putea lua credite fără dobândă, în valoare de maximum 40 de mii de lei, iar candidaţii la funcţia de primar sau consilier municipal al capitalei vor putea solicita credite de 8 mii de lei. La nivel raional, cuantumul creditelor a fost stabilit la cota de 4 mii de lei, la nivel de sat – 1 mie de lei. Creditele alocate din bugetul de stat urmează să fie rambursate timp de două luni de la încheierea scrutinului.
Concurenţii electorali trebuie să prezinte pentru confirmare CEC candidatura persoanei responsabile pentru finanţe.
Alegerile locale generale vor avea loc la 3 iunie. La aceste alegeri pot participa 27 de partide şi organizaţii social-politice.