Formaţiuni politice extraparlamentare susţin ideea ca opoziţia să meargă în alegeri anticipate pe o listă comună
Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE), Partidul Naţional-Liberal (PNL), Partidul Conservator (PC) şi Partidul Naţional Român (PNR) sunt gata facă agitaţie electorală în favoarea oricăruia dintre partidele parlamentare democratice, pe listele căruia vor candida politicienii din opoziţie. Toate cu un singur scop: ca să contribuie la debarcarea comuniştilor de la putere, au comunicat participanţii la o dezbatere organizată la 8 iunie de MAE, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui [Anatol Petrencu, preşedintele MAE], apelul partidelor parlamentare de opoziţie către partidele extraparlamentare să nu participe la alegeri nu este rezonabilă. „Considerăm că trebuie să căutăm posibilităţi de a uni toate forţele în aceste alegeri. Revenim la ideea unei liste comune, care a fost vehiculată atât de mult în vara anului trecut”, a spus Petrencu.
„Partide parlamentare de opoziţie trebuie să spună sub ce formă vor să le susţinem. Avem structuri în teritoriu, avem posibilităţi pe care am putea să le utilizăm pentru un scop comun. Dacă ar fi o înţelegere comună, MAE este dispusă să facă agitaţie electorală pentru o formaţiune politică parlamentară”, a mai spus Petrencu.
[Liderul PNL,Vitalia Pavlicenco] spune că partidul va merge independent în alegeri, dacă nu va fi formată acea listă comună. „La 9 mai a avut loc congresul PNL şi am revenit în funcţia de preşedinte al formaţiunii. Suntem gata pentru dialog. Legea cu privire la partide ne obligă să participăm în acest scrutin (dacă formaţiunea nu participă la două scrutine consecutive este exclusă din lista partidelor politice– n.r.). Dacă nu vom găsi o soluţie în perspectiva unei fuzionări echitabile, ca echipele noastre teritoriale să nu se piardă din calitate pentru alegerile locale, atunci noi vom fi nevoiţi să participăm de unii singuri în aceste alegeri”, a menţionat preşedintele PNL.
În cazul formării unei liste comune, PNL ar putea delega nişte reprezentanţi pe lista unui partid dintre cele trei parlamentare din opoziţie, iar în final să sprijine formaţiunea în cauză. „O altă formulă ar fi o fuzionarea acum, ca să avem garanţia nedebarcării reprezentanţilor noştri nici pentru alegerile anticipate şi nici pentru cele locale şi să ne punem la treabă ca să nu fie pierdute voturile în favoarea comuniştilor. Sau să nu delegăm pe nimeni şi doar să susţinem o anumită formaţiune de opoziţie parlamentară şi să avem un acord privind fuzionarea cu acest partid”, a mai spus Pavlicenco.
Şi PC susţine ideea listei comune de participare în alegerile anticipate. „ În buletinul de vot trebuie să fie doi concurenţi electorali: PCRM şi un partid de opoziţie care va include această listă comună. În acest caz, PC va lucra pentru a mobiliza la vot electoratul”, a spus [preşedintele PC, Natalia Nirca]. Potrivit ei, lista comună poate fi formată din cei 41 de deputaţi din opoziţie, iar restul listei să fie completată cu membrii formaţiunilor politice care vor fi de acord cu această idee.
Potrivit [preşedintelui Partidului Naţional Român, Constantin Mitache], pentru a da jos de la conducere comuniştii, trebuie unite forţele, convinşi oamenii, „deoarece societatea este zăpăcită şi nu înţelege că votează împotriva nepoţilor lor”. „Nu vom ieşi la alegeri singuri, pentru că există riscul să nu trecem pragul electoral şi să dăm o parte din voturile noastre celor care nu ne sunt prieteni. Vom susţine una din cele trei formaţiuni mai puternice, pentru ca să obţină mai multe voturi. Printre preferinţele PNR, se numără Partidul Liberal!”, a spus liderul PNR.
Cele patru formaţiuni prezente la dezbatere spun că până acum nu au primit nici o propunere în acest sens din partea opoziţiei parlamentare.