Formarea Guvernului de la Chişinău trebuie să contribuie la relansarea întrevederilor oficiale în formatul 5+2
Reprezentantul special al Ucrainei în reglementarea conflictului transnistrean, Igor Harcenko, a declarat într-un interviu pentru Info-Prim Neo că o constituire definitivă a Guvernului Republicii Moldova de după alegerile recente trebuie să contribuie la relansarea întrevederilor oficiale în formatul „5+2” pentru soluţionarea conflictului transnistrean.
Igor Harcenko a declarat că progresul în reglementarea diferendului va conduce spre intensificarea interacţiunii dintre grupurile de lucru pentru consolidarea încrederii. „În condiţiile actuale, în care negocierile oficiale în formatul „5+2” încă nu au fost reluate, comunicarea dintre experţii grupurilor de lucru, alături de consultările neoficiale ale reprezentanţilor politici în formatul „5+2”, rămân a fi unicul mecanism, în cadrul căruia părţile pot să-şi elaboreze poziţiile şi, ceea ce este foarte important, pot să-şi sonorizeze şi să soluţioneze problemele cele mai sensibile, întâi de toate, în interesul cetăţenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus reprezentantul Ucrainei.
În context, Igor Harcenko a declarat că grupurile de lucru au obţinut rezultate diverse, ceea ce depinde, în principiu, de specificul chestiunilor luate în dezbatere. „Consider că este necesar să fie încheiat procesul de elaborare a regulamentului de activitate a acestor grupuri, iar aceasta trebuie să devină un impuls în sporirea eficienţei şi rezultativităţii în activitatea lor”, a adăugat Igor Harcenko.
Igor Harcenko a declarat că nu pot fi fixate anumite termene privind rezolvarea definitivă a conflictului, deşi acest lucru nu exclude posibilitatea ca părţile să se gândească la anumite date intermediare, care ar îndemna la examinarea şi soluţionarea unor sau altor chestiuni.
„Reglementarea conflictului transnistrean urmează, în opinia mea, să fie soluţionată exclusiv cu luarea în consideraţie a voinţei şi intereselor populaţiei, şi numai prin metode politice în cadrul normelor şi principiilor dreptului internaţional. Procesul acesta poate fi de lungă durată. Şi în acest caz, tocmai că principalul depinde de politicieni – este vorba de căutarea, găsirea şi coordonarea reciprocă a principiilor fundamentale ale reglementării. Determinarea juridică a acestor principii şi realizarea lor consecventă în viaţă, după ferma mea convingere, va deveni fundamentul reglementării politice a conflictului transnistrean”, a mai spus reprezentantul special al Ucrainei în reglementarea conflictului transnistrean.