Foaia de parcurs a fost realizată în proporţie de 72%, comisie guvernamentală

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE a fost realizată în proporţie de 72%, iar până pe 31 iulie, când expiră termenul fixat în document, urmează să mai fie realizate încă 23 de acţiuni. Progresele, dar şi  calendarul de restanţe pentru punerea în aplicare a prevederilor Planului Naţional privind implementarea Acordului de Asociere cu UE au fost evaluate de către Comisia guvernamentală pentru integrare europeană, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de executiv se menţionează că membrii comisiei au discutat şi referitor la datele raportului intermediar al societăţii civile pe marginea implementării Foii de parcurs. În acest context, s-a menţionat că raportul cuprinde perioada martie-iunie 2016, iar datele incluse în acesta corespund în mare parte celor cu care operează şi instituţiile statului, dar multe din aprecieri diferă. Totodată, s-a menţionat că analiza efectuată merită atenţie, membrii comisiei considerând necesar ca instituţiile responsabile să se autosesizeze şi să corecteze în măsura posibilităţilor deficienţele, în cazul în care acestea corespund realităţii.

Raport intermediar de monitorizare a Foii de parcurs, realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrul Analitic „Expert-Grup” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, denotă că din acţiunile planificate de Guvern în agenda reformelor prioritare pentru perioada martie-iunie 2016 autorităţile au realizat pe deplin mai puţin de o treime. Printre restanţe se numără reformarea CNA, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar şi eşecul negocierii unui preţ avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.