FMI va oferi Moldovei 34,9 milioane de dolari

Republica Moldova va beneficia de 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional, în urma finalizării evaluării a treia a programului economic susținut de FMI. Consiliul de Directori Executivi va analiza raportul misiunii FMI, posibil, în luna mai, după care autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a declarat, într-un briefing de presă susținut alături de Ben Kelmanson, șeful echipei de experți FMI, că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe. Executivul va asigura rectificarea în termene optime a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a Legii bugetului pentru 2019. „De modul în care decurg relațiile cu FMI depind și relațiile cu ceilalți parteneri de dezvoltare. Suntem determinați să ducem la bun sfârșit întreaga agendă de reforme. Ne bucură rezultatele pozitive – creșterea economică de 4,5% în 2017, precum și majorarea investițiilor în economia țării”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, oficialul FMI a declarat că autoritățile moldovenești înregistrează progrese în consolidarea politicilor publice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar. Eforturile depuse au contribuit la menținerea stabilității financiare și consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu. „Prognozăm în 2018 o creștere economică stabilă, la nivelul de 3,8%. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, prin perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare și supraveghere, sunt vitale pentru menținerea stabilității financiare, susținerea creșterii economice și crearea locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, s-a aflat la Chișinău în perioada 15-27 martie în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI. Programul pe trei ani, aprobat la 7 noiembrie 2016, este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (187 de milioane de dolari. 57,4 de milioane DST (circa 83 de milioane de dolari) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanțare extinsă (EFF), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (în acest moment – 1,8%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de 4,5 ani.

  • pavel filip despre misiunea fmi.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.