FMI recomandă Moldovei îmbunătăţirea cadrului de reglementare în sectorul financiar-bancar

Problemele de guvernare din sectorul bancar constituie unul din riscurile pe termen scurt şi mediu care planează asupra obţinerii de către Republica Moldova a unei creşteri economice durabile. Pentru a asigura stabilitatea şi siguranţa sectorului financiar-bancar, misiunea Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în ţară  între 22 şi 30 aprilie, recomandă să fie eliminate deficienţele semnificative din cadrul legal şi de reglementare, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă emis de către FMI, se spune că este necesară o colaborare mai strânsă între guvern, Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF). Guvernul trebuie să elaboreze proiectele legislative necesare în vederea atingerii echilibrului optim între asigurarea eficienţei BNM şi a CNPF în calitate de organe de reglementare şi supraveghere, precum şi organe de soluţionare a situaţiilor băncilor cu probleme, pe de o parte, iar pe de altă parte, să fie asigurată examinarea pe cale judiciară a deciziilor acestora.

BNM şi CNPF le revine rolul de a implementa în mod eficient normele legale ce ţin de identificarea beneficiarilor efectivi finali şi a persoanelor care deţin controlul asupra băncilor, precum şi aplicarea faţă de ei a unor cerinţele adecvate de competenţă şi onorabilitate. Toate aceste măsuri vor contribui şi la monitorizarea mai eficace a tranzacţiilor cu persoane afiliate şi îmbunătăţirea cadrului general de gestionare a riscurilor în bănci. Totodată, ar urma să fie consolidată punerea în aplicare a cadrului de combatere a spălării banilor.

Misiunea FMI este de părere să sunt necesare acţiuni prompte din partea agenţiilor de reglementare şi în vederea ameliorării parametrilor de bază ai sistemului bancar. În special, este important de a fi aplicate în mod hotărât cerinţele privind capitalizarea şi lichiditatea băncilor. Ca urmare a recapitalizării Băncii de Economii de către acţionarii minoritari, BNM trebuie să menţină un nivel foarte înalt de supraveghere a operaţiunilor băncii până situaţia va reveni la normal. În pofida reducerii cotei guvernului, Ministerul Finanţelor trebuie să asigure o reprezentare puternică în cadrul Consiliului BEM, în vederea protejării interesului public. Mai mult ca atât, BNM ar urma să se abţină de la orice tratament regulatoriu, care ar favoriza o bancă sau alta.

Misiunea FMI a fost una de monitorizare post-program, a doua la număr după cea din ianuarie 2014.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.