Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere constantă a economiei mondiale în 2025, însoțită de o continuare a procesului de dezinflație. Potrivit directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, organizația va publica vineri o actualizare a raportului „World Economic Outlook”, cu perspective optimiste pentru anul 2025, transmite IPN cu referire la agenția Reuters.
„Creșterea globală va rămâne constantă, iar inflația va continua să scadă”, a declarat Georgieva, subliniind că economia globală va face față în continuare provocărilor generate de incertitudinile politice și comerciale. De asemenea, în ceea ce privește economia SUA, Georgieva a menționat că aceasta „performează puțin mai bine decât se preconiza”, în ciuda dificultăților generate de posibile schimbări politice în administrația americană.
FMI prognozează că în 2025 economia globală va înregistra o ușoară descendență, iar ratele dobânzilor vor rămâne „ridicate pentru o anumită perioadă”. În context, organizația se așteaptă ca inflația să ajungă în limitele țintite de băncile centrale, iar politica monetară strictă să asigure stabilitatea economică.
Perspectivele economice variază în funcție de regiunile lumii, cu economii emergente, care vor continua să se confrunte cu provocări, în timp ce alte economii, precum cea a Braziliei, vor înregistra o ușoară creștere. Pentru zona euro se preconizează stagnare, iar în India ritmul creșterii economice ar putea încetini, estimează FMI.
Totodată, FMI a avertizat că, pe termen mediu, ritmul de creștere globală va fi mai scăzut decât înainte de pandemie, ajungând la 3,1%. Georgieva a subliniat importanța implementării unor reforme economice sustenabile, avertizând că „țările nu pot ieși din criză prin împrumuturi, ci doar prin creștere economică”.
În ceea ce privește România, FMI a revizuit estimările de creștere economică, prognozând o accelerare la 3,3% în 2025, după ce în 2024 economia românească ar urma să înregistreze o creștere modestă, de 1,9%.
Așteptările FMI pentru acest an se bazează pe stabilizarea economiei globale, dar cu riscuri de tensiuni comerciale și instabilități politice. FMI sugerează guvernelor să adopte politici economice de sprijin al creșterii pe termen lung și să minimizeze impactul crizelor economice.