Invazia Rusiei în Ucraina continuă să influențeze puternic Moldova, iar întreruperile de aprovizionare cu energie pun o presiune suplimentară pe economia moldovenească, se spune într-un comunicat al FMI cu ocazia celei de-a doua evaluări a programului de 40 de luni pentru Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), transmite IPN.
În urma evaluării, Republica Moldova a obținut acces imediat la 20,65 milioane de DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a circa 27 de milioane de dolari SUA, sumă destinată suportului bugetar. Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va atinge 206,6 milioane de DST (circa 275 milioane de dolari SUA).
Perspectivele rămân încă pline de provocări. Se estimează că economia țării va arăta o contractare de 1,5% în 2022, urmând o redresare modestă de 1,5% în 2023 – la fel, sub influența impactului prelungit al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a înrăutățirii perspectivelor principalelor parteneri comerciali ai Moldovei.
Se constată că inflația a atins un vârf de 31,4% (anual) în noiembrie și rămâne ridicată. Cât privește deficitul fiscal, indicele va atinge 6% din PIB, reflectând politicile de contracarare a crizei privind costul vieții și a crizei energetice, în timp ce deficitul de cont curent continuă să fie determinat de costurile mai mari ale importurilor de energie.
Există tendința de înrăutățire a perspectivelor, inclusiv în ceea ce privește escaladarea în continuare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, implementarea programului în Moldova se face cu vigoare în ciuda mediului dificil, cu finalizarea angajamentelor importante ale programului în domeniile guvernanței fiscale și financiare și reformelor sectorului întreprinderilor de stat (ISP).
„În ciuda acestor provocări, autoritățile rămân ferm angajate în programul sprijinit de Fond, care își propune să sprijine persoanele vulnerabile, avansând în același timp reformele de guvernare și abordând nevoile de dezvoltare pentru a crea condiții pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii”, a declarat la încheierea discuțiilor în Consiliul executiv, Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar al forului în cauză.