Florile au înviat la Chişinău în cadrul Zilelor culturii japoneze

Midori Yamada, maestră a Institutului de Ikebana „Ikenobo” din Kyoto, Japonia, a împărtăşit cu publicul din Chişinău arta de a „învia florile” – ceea ce înseamnă crearea ikebanei – o compoziţie florală cu o multitudine de semnificaţii. Maestra promovează cultura japoneză în statele CSI de mai bine de 20 de ani, după ce a inaugurat o filială a Institului „Ikenobo” la Moscova a deschis una asemenea la Kiev, care acoperă şi Republica Moldova. Midori Yamada a prezentat publicului din sala Teatrului Mihai Eminescu arta de a crea compoziţii florale conform tradiţiilor japoneze, transmite IPN.

Master class-ul lui Midori Yamada face parte din Zilele culturii japoneze desfăşurate la Chişinău de către Ambasada Japoniei în Moldova cu sediul la Kiev şi Centrul de cultura şi artă japoneză „Ikenobo”. Midori Yamada a prezentat publicului mai multe stiluri de ikebana japoneză, între timp povestind şi istoria acestei arte, dar şi a celei mai vechi şcoli de ikebana din Japonia care are deja 552 de ani.

Potrivit maestrei, ikebana reprezintă arta de a prezenta plantele vii într-o altă formă, dându-le o nouă frumuseţe. Midori Yamada a remarcat în faţa publicului că ikebana exprimă atât frumuseţea florilor, cât şi frumuseţea spiritului uman. Ikebana s-ar traduce în română ca „a da viaţă florilor”. Cei care realizează ikebane trebuie să dea dovadă şi de o imaginaţie bogată care să nască idei frumoase de compoziţii florale.

În acest an Zilele japoneze în Moldova se desfăşoară în perioada 29 septembrie – 1 octombrie. La 1 octombrie, în incinta Bibliotecii Naţionale, Midori Yamada va susţine o serie de ateliere de ikebana. Atelierele vor începe la ora 15.00, iar intrarea la acestea este liberă.

Zilele japoneze au fost lansate în 1998, la iniţiativa Centrului de cultura şi artă japoneză „Ikenobo”. Principalul obiectiv al evenimentelor este promovarea culturii şi artei japoneze în Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE