Flash mob în susţinerea reprezentării mai largi a femeilor în organele decizionale

Flash mob al societăţii civile în susţinerea aprobării unei cote minime de 40% de reprezentare a femeilor în organele decizionale. La eveniment au fost prezenţi şi parlamentari, care au declarat că vor susţine această iniţiativă, transmite IPN.

Directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, a spus că  fost organizat acest flash mob, precum şi alte acţiuni, deoarece au mai rămas câteva luni  când parlamentarii mai pot opera modificări la Codul Electoral. „Asigurarea drepturilor egale ale femeilor şi bărbaţilor este un indicator al gradului de democratizare a societăţii. Ne dorim să nu avem violenţă în Parlament. Suntem sigure că mai multe femei în legislativ ar influenţa pozitiv deciziile acestuia”, a menţionat Ecaterina Mardarovici.

La eveniment a participat şi vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici. Ea a spus că va încerca să aducă mai multe argumente în legislativ pentru adoptarea proiectului care stabileşte cota de reprezentare a femeilor. „Îmi doresc mai multe femei implicate în procesul de luare a deciziilor. Atunci când o femeie se implică în luarea unor decizii, ea mai mult se gândeşte la efectul social decât la efectul politic”, a spus parlamentara.

Deputatul Andrei Vacarciuc a menţionat că va convinge şi ceilalţi bărbaţi din Parlament că trebuie să existe această cotă. Iar parlamentara Corina Fusu a menţionat că e nevoie de iniţiative care să unească toate partidele, iar egalitatea de gen ar fi o idee foarte bună.

În alegerile parlamentare din 2005, proporţia femeilor candidate era de 29%, iar în 2010 de 28,1%. Până acum, au fost iniţiate trei proiecte de legi care stabilesc cote de reprezentare a femeilor la alegeri. Unul este propus de către un grup de deputaţi ai PLDM. Un alt proiect este elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar al treilea este propus de către Comisia Electorală Centrală.

  • ecaterina mardarovici despre cota de reprezentare a femeilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.