Flash-mob al socieții civile: „Mulțumim UE! Moldova este europeană!”

Decizia Consiliului European de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova a fost salutată de Platforma Națională a Forumului Societății Civile prin organizarea unui flash-mob în fața clădirii Delegației Uniunii Europene la Chișinău, cu mesajul: „Mulțumim UE! Moldova este europeană!”, transmite IPN.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a menționat că discuțiile la nivelul Consiliului European au creat anumite emoții. Într-un final, Uniunea Europeană a demonstrat încă o dată cât de puternică este și că poate să ajungă la un anumit compromis în interes comun. Astfel, aderarea la Uniunea Europeană devine o realitate, este o idee națională pentru noi toți. „Mulțumim Uniunii Europene pentru decizia luată și să spunem sus și tare Molova este Europa, Europa este Moldova, Moldova este europeană”, a spus Iulian Groza.


Directorul executiv al Centrului Expert-Grup Adrian Lupușor, a apreciat că este un moment istoric. „Noi înțelegem importanța acestor timpuri, totodată suntem realiști și ca societate civilă vom depune maxim efort pentru a ajuta acele reforme care urmează a fi implementate, și pe dimensiunea drepturilor omului, justiție, economie, social. Vom monitoriza și activitatea autorităților pentru a responsabiliza guvernarea, să nu devieze de la parcursul european, pentru a justifica acest credit de încredere pe care Uniunea Europeană l-a oferit Republicii Moldova”, a spus Adrian Lupușor.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a spus că este fericit pentru Republica Moldova și pentru moldoveni, dar și pentru Ucraina și ucraineni. „Știu că ați depus 120% de efort și nu am nici un dubiu referitor la voința fermă a Moldovei de aderare la Uniunea Europeană. Decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare reflectă atât determinarea moldovenilor, cât și angajamentul UE de a-și realiza promisiunile. Sper că acum, când este tot mai clar că Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene, integrarea europeană va fi consens național. Știu că pentru Moldova urmează multă muncă dificilă și multe decizii complexe”, a declarat ambasadorul european.

Consiliul European a decis în ședința sa de joi deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. În aceeași ședință Georgiei i-a fost oferit statutul de candidat. De asemenea, UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia Europeană să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.