Fiscul se apucă să descurajeze transportul ilicit

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, a ordonat demararea la scară naţională a unei acţiuni de conformare fiscală benevolă a persoanelor care practică activitate în domeniul transportului. Pe parcursul acestei campanii, IFPS îşi propune să fie descurajate şi diminuate activităţile ilicite în transport, care afectează atât siguranţa cetăţenilor, cât şi calitatea serviciilor oferite de operatori şi transportatori, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului, acţiunea, desfăşurată sub genericul „Serviciul Fiscal în ajutorul transportatorilor oneşti”, va începe luni, 19 august, şi va dura până pe 19 septembrie. „Creşterea numărului de transport ilicit  impune necesitatea demarării acţiunilor de verificare a activităţilor de transport pentru a sprijini operatorii şi transportatorii oneşti prin combaterea fenomenului de fraudă fiscală şi a altor activităţi ilicite”, se menţionează în comunicatul autorităţii.

Pentru atingerea scopurilor propuse, vor fi create grupuri de lucru mixte, în conformitate cu Planul comun privind măsurile de combatere a transportului auto ilicit şi lichidarea gărilor clandestine şi semiclandestine. De asemenea, se propune ameliorarea situaţiei în domeniul transportului auto de călători în folos public, iar în baza Regulamentului privind interacţiunea şi colaborarea între IFPS şi Inspectoratul General al Poliţiei se urmăreşte combaterea infracţiunilor economice şi evaziunii fiscale.

Recent, Guvernul a aprobat un document potrivit căruia pornirea în călătorie fără bilet în transportul rutier regulat suburban, interurban şi internaţional va fi sancţionată cu amendă de la 800 lei la 1200 lei, aplicată conducătorului mijlocului de transport şi persoanei responsabile de aprobarea ieşirii în cursă a mijlocului de transport.

De asemenea, amenzi în sumele nominalizate va plăti conducătorul mijlocului de transport sau persoana responsabilă de taxare în transportul rutier pentru neeliberarea pe traseu a biletului de călătorie. Sancţiuni în sumele respective vor fi aplicate şi pentru admiterea călătoriei fără bilet în transportul feroviar, electric şi naval.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.