Fiscul începe implementarea metodelor indirecte de estimare a veniturilor
Fiscul a încheiat contracte de confidențialitate cu 89 de angajați care vor fi implicați în aplicarea metodelor indirecte de estimare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, transmite Info-Prim Neo.
„Aplicarea acestor metode şi surse indirecte poate uneori afecta viaţa privată a persoanei. De aceea, în acest proces va fi implicat un număr mic de angajați fiscali. Cu aceştia au fost încheiate contracte de confidenţialitate, astfel ca să fie evitată orice scurgere de informaţieˮ, a declarat, vineri, 20 septembrie, la o conferință de presă, Gheorghe Cojocaru, şef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
Metodele indirecte de determinare a venitului impozabil prevăd analiza situaţiei fiscale a persoanei prin alte informaţii decât cele conţinute în rapoartele prezentate de persoana respectivă. Există trei metode de determinare a venitului impozabil mai frecvent utilizate – metoda cheltuielilor, metoda fluxurilor băneşti şi metoda proprietăţii. Sursele indirecte se consideră orice sursă pasibilă să furnizeze documente, informaţii, explicaţii şi alte probe în ceea ce priveşte persoana fizică supusă verificării, a precizat Gheorghe Cojocaru.
Aceste metode se vor aplica asupra persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care pe perioada unui an fiscal obţin proprietăţi și mijloace băneşti ce depășesc cumulativ suma de 1 milion de lei, cu excepţia persoanelor care au început construcţia unui imobil până la 1 ianuarie 2012. Indirect vor fi estimate și veniturile impozabile ale persoanelor care pe parcursul anului au cheltuieli, altele decât cele declarate, ce depăşesc suma de 500 mii de lei.
„Punctul de pornire a implementării metodelor şi surselor indirecte este declararea la fisc de către categoriile nominalizate de contribuabili, până la 31 decembrie 2012, a mijloacelor băneşti deţinute la începutul acestui an, dacă suma e mai mare de 500 de mii de lei. În cazul în care suma disponibilă este mai mare de 1 mln de lei persoana fizică are obligaţia de a anexa la declaraţie documente ce confirmă acest disponibil – cecuri, extrase din conturi, bonuri de platăˮ, a comunicat Gheorghe Cojocaru.
„Sumele care nu se află pe conturi bancare urmează a fi depuse până la 1 noiembrie curent, iar confirmarea urmează a fi prezentată ca anexă la declaraţie până pe 31 decembrie 2012, la inspectoratele fiscale teritoriale. Sumele declarate nu vor fi supuse impozităriiˮ, a subliniat Cojocaru.
Modificările la Codul Fiscal care prevăd mecanismul de aplicare a metodelor indirecte de estimare a veniturilor au fost publicate la 14 septembrie în Monitorul Oficial.