Fiodor Ghelici susține că Rusia intervine în campania electorală din Moldova

Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești „Moldova mea”, consideră că interdicția aplicată de Rusia privind tranzitarea mărfurilor moldovenești prin Ucraina, iar apoi anularea ei reprezintă o înțelegere între președintele Igor Dodon și administrația Federației Ruse. În opinia sa, toate aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu de creștere a popularității Partidului Socialiștilor înainte de alegeri, dar și pentru a îmbunătăți imaginea lui Igor Dodon. Activistul susține că Rusia intervine în campania electorală din Moldova, recurgând la presiuni economice, astfel indicând indirect alegătorilor pentru cine să voteze.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a declarat că, fiind etnic ucrainean, dar vorbitor de rusă, respectă foarte mult poporul rus, însă este extrem de revoltat de politica pe care o promovează președintele Rusiei, Vladimir Putin. La sfârșitul lunii decembrie, autoritățile Federației Ruse au interzis importul în Rusia al mărfurilor din Ucraina, dar și al mărfurilor care tranzitează teritoriul ucrainean. Ca urmare, din 1 ianuarie 2019, agenții economici moldoveni, care își exportă produsele pe piața rusească prin Ucraina, s-au pomenit într-un blocaj. Unii, pentru a-și onora angajamentele contractuale, au trebuit să își asume costuri suplimentare pentru a ajunge în Federația Rusă ocolind Ucraina, menționează activistul. 

Recent, după vizita președintelui Igor Dodon în Federația Rusă, interdicțiile au fost ridicate.

Fiodor Ghelici este de părere că „această acțiune economică împotriva Moldovei” a fost pusă la cale de către Igor Dodon, ca să iasă triumfător înainte de alegeri. „După ce moldovenii noștri au stat o lună la frontiera ucraineană-rusă, se preface că merge să se înțeleagă cu Putin”. „Vă rog, nu faceți presiuni asupra alegătorului nostru și nu ne mai șantajați”, i s-a adresat Fiodor Ghelici președintelui.

Activistul a spus că moldovenii au răbdat ani la rând, pentru că sunt toleranți, au răbdat deposedările de teritorii, implicarea în regiunea transnistreană. Însă, deja agenții economici își orientează activitatea spre piața europeană, pentru că Federația Rusă, în opinia sa, nu mai este un partener sigur. Și tinerii care anterior munceau în Federația Rusă, pleacă în statele europene, în SUA, pentru că acolo au văzut o altă viață, mai bună.

  • fiodor ghelici catre vladimir putin.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.