Poliția de frontieră a Moldovei i-a furat pe moldovenii deportați din Germania, acuză Fiodor Ghelici. Acesta a declarat, într-o conferință de presă la IPN că „în Moldova a fost lansat un proces fără întoarcere de corupție și degradare în rândurile Poliției de frontieră”.
Fiodor Ghelici este ambasador și reprezentant Rezident al IOED în Republica Moldova și Ucraina, șef al Sediului Regional din Republica Moldova pentru Belarus, Bulgaria, Cipru, Moldova, România, Turcia și Ucraina. Este reprezentant oficial al IOED la ONU la Geneva, reprezentant al Congresului Internațional pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Cetățenilor „SHELD” în Republica Moldova, precum și reprezentant al Uniunii Internaționale a Diplomaților.
Ghelici susține că a fost vizitat de o femeie, mamă a patru copii, care a fost deportată din Germania. Aceasta i-a povestit că împreună cu copii au fost urcați într-un avion unde erau și alți moldoveni deportați. Când au ajuns la aeroportul din Chiținău, actele, împreună cu sumele de bani oferite de germani deportaților, au fost transmise poliției moldovenești. După verificări, polițiștii le-au întors pașapoartele, nu și banii.
Femeia spune că nu știe exact câți bani a oferit partea germană deportaților, dar fiicei sale poliția i-a întors actele cu un plic deschis în care erau 60 de lei moldovenești. Femeia a apelat la Fiodor Ghelici cu rugămintea să o ajute să-și recupereze sumele care îi revin. Fiodor Ghelici, la rândul său, spune că a apelat mai multe autorități, dar fără vreun rezultat.
Acesta spune că nu cunoaște o altă instituție mai incompetentă ca Politia de frontieră. Se creează impresia că special sunt puși în funcție cei mai nepregătiți candidați din punct de vedere profesional, a remarcat acesta.
Fiodor Ghelici s-a adresat președintei Maia Sandu să acorde atenție problemei corupției în instituțiile statului. Corupția a înghițit Moldova. Oamenii pleacă din țară anume din cauza corupției, a insistat Fiodor Ghelici.
Un alt mesaj a fost pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Fiodor Ghelici a spus că va pregăti un raport alternativ, detaliat și obiectiv, despre gradul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Acesta i-a mai recomandat oficialei europene să se întâlnească cu oamenii de rând pentru a-i întreba dacă sunt sau nu gata să adere la UE.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.