Fiodor Ghelici, președintele Asociației Obștești „Moldova Mea”, face apel către premierul Pavel Filip să verifice activitatea Poliției de Frontieră, despre care spune că ar fi complice al traficului de persoane. Potrivit activistului, la adresa asociației pe care o conduce a parvenit o scrisoare semnată de mai multe persoane care au avut de pătimit după ce au apelat la o firmă de recrutare care le-a promis muncă decentă în Polonia.
Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a apus că sunt vizate 17 persoane. Acestea au mers în Polinia cu un autobuz, împreună cu alți oameni. La frontieră au spus că merg la un forum internațional. La care, potrivit spuselor lor, polițiștii de frontieră au râs și le-a dat voie să treacă după ce șoferul le-ar fi dat mită. Ajunși în Polonia, șoferul i-a dus la un fermier polonez, iar acesta i-ar fi plătit câte 50 de euro pentru fiecare muncitor adus.
Fiodor Ghelici a mai spus că cei care au apelat la el după ajutor i s-au plâns că au fost forțați să lucreze câte 12 ore pe zi, având și un volum prestabilit de muncă: fiecare trebuia să curețe 320 kg de ceapă. Munceau într-o cameră frigorifică, sub supravegherea paznicilor, fără pauze și mâncare. Peste o săptămână, când și-au cerut banii, fermierul a refuzat să le plătească.
Ca urmare, s-au adresat reprezentantului firmei de recrutare, care le-a promis un alt loc de muncă, cu condiții mai bune. Dar nu a făcut-o. Unii și-au găsit de muncă independent, alții au revenit acasă. La gară s-au înțeles cu șoferii să-i aducă acasă cu 100 de euro și, pentru că nu aveau banii, au căzut de acord să le lase în gaj pașapoartele.
Potrivit lui Fiodor Ghelici, oamenii au fost mințiți. Ei au cerut firmei să le întoarcă cel puțin banii pe care i-au plătit ca să fie duși la muncă: 100 de euro de persoană, dar au fost învinuiți că nu vor să muncească și au rămas fără bani. Activistul crede că, dacă cei de la Poliția de Frontieră și-ar fi îndeplinit onest atribuțiile de serviciu și nu le-ar fi permis să treacă granița, oamenii nu ar fi ajuns în această situație.
Fiodor Ghelici spune că, împreună cu persoanele care au avut de suferit, vor scrie o plângere la organele competente pentru combaterea traficului de persoane în scopuri de muncă.